Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SRBIJA: Poljoprivredna zemlja koja uvozi hranu

  Uvoz hrane u Srbiju u prvih devet meseci 2017. raste dva puta brže od izvoza domaćih poljoprivrednih proizvoda, piše Politika.

  Iako nas je američko Ministarstvo za poljoprivredu (USDA) nedavno svrstalo u deset najvećih svetskih izvoznika žitarica i kukuruza ostali proizvođači ne ostvaruju ni približne rezultate. Sve više ih guši uvoz proizvoda koji pronalaze put do domaćih potrošača, uglavnom preko stranih lanaca supermarketa koji dominiraju na srpskom tržištu, upozorava Vojislav Stanković, agrarni analitičar. Izvoz poljoprivredne i prehrambene industrije dostigao je 2,4 milijarde dolara što je rast od 5,2 odsto u odnosu na isti period 2016. To bi bila dobra vest da uvoz hrane istovremeno nije porastao 11,1 odsto na 1,2 milijarde dolara. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, posledice rasta uvoza hrane najviše će osetiti proizvođači mesa i mleka.

  Uvoz mesnih prerađevinauvećan je oko 20 odsto, a mleka i mlečnih proizvoda gotovo trećinu. Stanković ističe da je stočarstvo u najvećem problemu budući da je uvoz životinja bio veći gotovo 50 odsto. Međutim, na podatke o prekomernom uvozu životinja do sada niko od nadležnih nije reagovao.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE