Srbija od sledeće godine vraća OBAVEZNI VOJNI rok?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija od sledeće godine vraća OBAVEZNI VOJNI rok?

  Srbija će najverovatnije od sledeće godine ponovo uvesti obavezu služenja vojnog roka, pišu beogradski mediji, a prenosi Tanjug.

  Ta agencija, prenoseći pisanje štampe, navodi da se o tome razgovara već godinu dana.

  Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski kaže da Srbiji nedostaje vojska, jer profesionalni vojnici već sada imaju više od 30 godina i ne mogu fizički da odgovore na sve zadatke.

  “Srbiji nedostaje obučena rezervna vojska i ratna armija. U svim dosadašnjim sukobima pokazalo se da su vojnici koji su odslužili vojni rok najbolji ratnici”, rekao je Lazanski.

  Prema njegovim rečima, Srbija će najverovatnije zadržati kombinovani sistem, po kome će deo činiti profesionalni vojnici, deo vojnici po ugovoru, a deo vojska koja služi obavezni vojni rok.

  Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da treba pronaći adekvatan model koji će odgovarati Srbiji i vremenu u kojem živimo.

  “Nemamo ni para ni uslova da se to radi kao nekada, dok je postojala JNA. Ja se zalažem za obavezni vojni rok, ali ne za sve već za određeni broj ljudi. Niko nikoga ne može da natera da ide u vojsku, ali momci koji bi dobrovoljno pristali da služe vojni rok ne bi radili marginalne poslove kao do sada, poput čišćenja dvorišta”, rekao je Radić.

  Kako dodaje, ukoliko bi se ponovo uvelo obavezno služenje vojnog roka, to bi se odnosilo na mladiće starosti između 18 i 26 godina i ne bi bilo retroaktivnog pozivanja.

  “Oni muškarci koji nisu služili vojni rok imali bi obavezu da prođu skraćenu obuku za rezervni sastav”, rekao je on.

  Podsetimo, izaslanik odbrane Norveške u Beogradu potpukovnik Egil Daltvej nedavno je u autorskom tekstu za portal Balkanska bezbednosna mreža ocenio da je za relativno male zemlje, poput Srbije i Norveške, po pitanju vojnog roka najbolje primeniti hibridno rešenje koje podrazumeva profesionalnu vojsku koja se dopunjuje regrutima koji se dobrovoljno opredele da služe vojni rok. On je naveo da, iako su ekonomske prilike u njegovoj zemlji vrlo povoljne, ni Norveška ne može sebi da priušti dovoljno profesionalnih jedinica za sve potrebe odbrane.

  Izvor: 021/Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Primus

   Evo mog mišljenja : TO BI BILA NAJVEĆA GLUPOST, LAŽNA SIGURNOST I PODMUKLA ZAMKA DA JE VOJSKA TA KOJOM SE REŠAVAJU POLITIČKI I EKONOMSKI PROBLEMI KAO I NOVI TROŠAK ZA DRŽAVU I NAROD SRBA.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE