Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija od danas na ZELENOJ LISTI za EU – nema Sputnjik i Sinofarm vakcine

  Savet EU uvrstio je Srbiju na listu zemalja čiji građani treba da imaju mogućnost putovanja u EU za neobavezna putovanja. Prema ažuriranoj preporuci Saveta, države članice sada mogu da odluče da ukinu ograničenja putovanja građanima Srbije.

  Uslov je da je osoba u potpunosti imunizovana (tj. da je primila drugu dozu vakcine najmanje dve nedelje pre putovanja) jednom od vakcina koju je odobrila Evropska medicinska agencija – Biontech/Pfizer, Astra Zeneka, Moderna ili Johnson & Johnson. Države članice bi ovo pravilo mogle proširiti i na vakcine koje su završile postupak popisa SZO za hitnu upotrebu.

  Kao dokaz o vakcinaciji, države članice imaju mogućnost da prihvate srpski digitalni zeleni sertifikat, jer sadrži minimalni neophodni skup podataka, uključujući identifikaciju osobe, vrstu vakcine i datum primene vakcine, na osnovu nacionalnog zakonodavstva. Međutim, vlasti Srbije i Evropska komisija još uvek su u stalnom dijalogu u vezi sa formalnim priznavanjem srpskog digitalnog sertifikata.

  Trenutna preporuka Saveta predviđa da države članice mogu da prihvate potvrde o vakcinaciji iz zemalja koje nisu članice EU i sadrže najmanji minimalni skup podataka, kao što su identifikacija osobe, vrsta vakcine i datum primene vakcine, na osnovu nacionalno pravo, uzimajući u obzir mogućnost provere autentičnosti, validnosti i integriteta sertifikata i da li sadrži sve relevantne podatke.

  Trebalo bi naglasiti da postepeno ukidanje ili ponovno uvođenje ograničenja za nebitna putovanja iz treće zemlje na spoljnim granicama Unije ostaje odgovornost država članica i da preporuke Saveta nisu obavezujuće.

  Kompletna lista uslova za ulazak u svaku državu članicu EU redovno se ažurira na veb stranici resc.eu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE