Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija MOLI Maltu da odloži PROTERIVANJE dece

  Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pozvalo je malteške vlasti da odlože sprovođenje odluka o uskraćivanju dozvole boravka deci iz Srbije čiji roditelji nemaju dovoljne prihode, do održavanja konzularnih konsultacija dve zemlje krajem januara.

  Ministarstvo je saopštilo da je, preko Ambasade Srbije u Rimu, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Maltu, upoznato sa sve učestalijim žalbama državljana Srbije koji borave i rade u Malti, na tretman porodica sa maloletnom decom „zbog nedovoljnih prihoda na godišnjem nivou“.

  Reč je o unutrašnjim propisima Malte koji se odnose na državljane svih država koje nisu članice EU, a koji su u nadležnosti organa zaduženog za izdavanje boravišnih dozvola – „Identity Malta“.

  Ministarstvo spoljnih poslova Srbije navodi da je od nadležnih malteških organa zatražilo hitno obaveštenje o propisima kojima je regulisan boravak na Malti, kao i o proceduri neophodnoj za regulisanje tih pitanja, te informacije o eventualnim mogućnostima za prevazilaženje nastalih problema.

  „Imajući u vidu kompleksnost ovog pitanja, Ministarstvo spoljnih poslova je ranije već iniciralo konzularne konsultacije sa Maltom kako bi se ovo, ali i druga pitanja, sa malteškom stranom razmotrila i pronašlo rešenje. Ova inicijativa je prihvaćena, pa su konzularne konsultacije zakazane za 27. januar 2020. godine“, piše u saopštenju.

  Navode i da su uputili molbu malteškim organima vlasti da razmotre mogućnost odlaganja donošenja odluka u vezi sa tim pitanjima do obavljanja konzularnih konsultacija i rešavanja problema.

  Na rešavanju tog pitanja angažovan je i počasni konzul Srbije na Malti.

  Mediji su ranije javili da 22 dece, među kojima su i deca porodica iz Srbije, nemaju pravo da više borave u Malti, jer roditelji ne zarađuju dovoljno, pa tako ne ispunjavaju zakonski uslov za dobijanje boravišne dozvole. 

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE