Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija izbegla „crnu listu“ EU

  Srbija više nije među zemljama koje bi mogle da se nađu na „crnoj listi poreskih rajeva“ koju razmatra Evropska unija, jer je ocenjeno da ispunjava dodatne zahteve, preneo je Blumberg.

  To pokazuje novi, ažurirani nacrt dokumenta radne grupe EU. Srbija je u prethodnom nacrtu, od 21. novembra, bila na spisku 36 zemalja koje bi mogle da dođu na crnu listu poreskih rajeva.

  Za razliku od prethodnog nacrta, na novom spisku nema ni Turske, za koju se navodi da je u petak „dostavila dodatna pojašnjenja“.

  Na novoj listi nalazi se 29 zemalja, među kojima su Ujedinjeni Arapski Emirati, Jermenija, Panama, Bahrein, Jordan, Katar, Tajland, Tunis, Maroko, Mongolija, Vijetnam, Barbados.

  Konačnu listu moraju da potvrde predstavnici svih 28 članica EU, uoči sastanka ministara finansija koji će 5. decembra odlučivati da li da te zemlje priključe listi „nekooperativnih teritorija u poreskim pitanjima“.

  Iako su članice EU podeljene oko toga da li zemljama koje se nađu na listi treba uvesti finansijske sankcije, samo uključivanje na listu moglo bi da rezultira lošom reputacijom tih zemalja i da poveća pritisak na evropske kompanije da se uzdrže od investiranja u te zemlje, navodi Blumberg.

  Nekoliko država EU, među kojima je Francuska, podržava kaznene mere kao što je isključenje iz međunarodnog finansiranja, ali odluka o tome za sada nije doneta.

  Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je, povodom sastavljanja „crne liste poreskih rajeva“, da centralna banka čini sve da spreči izbegavanje plaćanja poreza i skrivanje profita preduzeća.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE