Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija impresionirala S&P

  Rejting agencija Standard end purs poboljšala je ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivo „BB“, uz stabilne izglede za unapređenje kreditnog rejtinga.

  Agencija procenjuje da će BDP nastaviti da raste u periodu od 2018. do 2020. godine, kao i da će rast biti zasnovan, pre svega, na prilivu stranih direktnih investicija i većoj privatnoj potrošnji koja će biti podstaknuta rastom zaposlenosti, zarada i stabilnom prilivu doznaka, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

  Standard end purs očekuje da će ekonomski napredak ojačati napore Vlade da nastavi sa fiskalnim reformama i dobrim fiskalnim rezultatima i u 2018. godini kada se očekuje deficit od samo 0,6 odsto BDP.

  Uprkos očekivanom porastu zarada u javnom sektoru 2018. godine, prognozira se prosečni fiskalni deficit od oko 1,5 odsto u proseku tokom perioda od 2017-2020. godine.

  Prema navodima agencije, Srbija je ostvarila značajan napredak u saradnji sa Međunarodnim monetarnim fondom tokom sprovođenja aranžmana iz predostrožnosti.

  Zamrzavanje plata i penzija, kao i postepeno smanjenje subvencija javnim preduzećima, rezultiralo je impresivnim prilagođavanjem od oko četiri odsto BDP između 2014. i 2017. godine.

  Deficit države se smanjio na jedan odsto BDP u 2017. godini u poređenju sa 6,6 odsto BDP u 2014. godini. Takođe, uočava se i pozitivan trend u spoljnoj trgovini.

  Agencija procenjuje da će deficit tekućeg računa platnog bilansa, koji je u periodu od 2011. do 2014. godine u proseku iznosio 8,7 odsto BDP, biti u proseku na nivou od 4,1 odsto BDP u periodu od 2017. do 2020. godine.

  Pored smanjenja deficita tekućeg računa, rejting agencija očekuje i poboljšanje u strukturi spoljnog duga, kao i da će neto priliv direktnih stranih investicija u narednom periodu u potpunosti pokriti deficit tekućeg računa platnog bilansa.

  Odluka Standard end pursa o popravljanju kreditnog rejtinga za dugoročno zaduživanje je još jedna potvrda rezultata koje postižemo na unapređenju makroekonomskih performansi i investicionog ambijenta, a time i izgleda naše ekonomije, saopštila je Narodna banka Srbije.
  [preporucene_vesti ids=“282288″]

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE