Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Spoljnotrgovinska razmena za trećinu veća, deficit skoro 8 mlrd. EUR

  Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije od januara do septembra ove godine bila je 47,88 milijardi evra, što je 32,9 više nego u istom periodu prethodne godine, objavio je Republički zavod za statistiku (RSZ).

  Za devet meseci izvezeno je robe u vrednosti od 19,97 milijardi evra, što je 27,7 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, dok je uvoz robe imao vrednost od 27,91 milijardu evra i bio je veći 36,8 odsto nego u isto vreme lane.

  Deficit je iznosio 7,94 milijarde evra, što je bilo 66,7 odsto više nego u istom periodu 2021. godine.

  Pokrivenost uvoza izvozom je bila 71,4 odsto i bila je manja od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 76,6 odsto.

  Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 58,7 procenata ukupne razmene.

  Drugi po važnosti spoljnotrgovinski partner Srbije partner su zemlje CEFTA u koje je izvezdeno proizvoda u vrednosti od 3,13 milijardi evra, a uvezeno za 1,22 milijarde evra. Tako ostvareni suficit je iznosio 1,9 milijardi evra, a pokrivenost uvoza izvozom u tu grupu zemalja bila je 254,8 procenata.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE