Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Spoljni DEFICIT Srbije skočio 30 odsto

  Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije porasla je prošle godine za 10,9 odsto na 38,2 milijarde evra, pri čemu je izvoz povećan za 8,2, a uvoz za 13 odsto, prema konačnim podacima Republičkog zavoda za statistiku.

  Izvoz robe je u periodu januar-decembar 2018. dostigao vrednost od 16,28 milijardi evra, a uvoz 21,91 milijardu, tako da je deficit „težio“ 5,63 milijarde i veći je za 29,7 odsto nego u godini pre.

  Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 74,3 procenta i manja je u odnosu na isti period godinu ranije, kada je iznosila 77,5 odsto.

  Najveće učešće u izvozu Srbije imao je Region Vojvodine (34,7 odsto), a u uvozu Beogradski region (46,1).

  Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije imale su udeo od 63,2 odsto u ukupnoj razmeni.

  Glavni spoljnotrgovinski partner na strani izvoza nam je bila Italija, gde smo prodali robu u vrednosti 1,98 milijardi evra, dok smo najviše uvezli iz Nemačke, u iznosu 2,94 milijarde evra.

  Drugi po važnosti partner su bile zemlje CEFTA, u koje smo izvezli proizvode vredne 2,83 milijarde, a uvezli za 931,1 milion, pri čemu smo zabeležili suficit od 1,90 milijardi evra. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 304,4 procenta.

  Najveći suficit smo imali sa zemljama iz okruženja: Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom, a značajan višak u robnoj razmeni smo ostvarili i sa Rumunijom, Bugarskom, Slovačkom, Hrvatskom, Velikom Britanijom, Švedskom i Slovenijom.

  Najveći deficit javlja se u trgovini sa Kinom i Nemačkom, zatim sa Rusijom, Turskom, Irakom, Mađarskom, Poljskom…

  Izvor: Blic, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE