Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Španija „obuzdava“ POSKUPLJENJA struje i gasa

  Španska vlada usvojila je paket kriznih mera kako bi obuzdala visoke cene struje i gasa, najavljujući ograničenje poskupljenja i zarade elektroenergetskih kompanija.

  Neprihvatljivo je da elektroenergetske firme profitiraju na povišenim tržišnim cenama električne energije, izjavio je premijer Pedro Sančez za državnu televiziju TVE.

  „Oduzimaćemo ekstra dobit energetskim kompanijama… i preusmeriti je potrošačima“, rekao je premijer, dodajući da će se posebna naknada za struju smanjiti s 5,1 na 0,5 odsto.

  Madrid očekuje da će ograničenjem zarade proizvođača struje iz obnovljivih izvora na naglom rastu cijena struje građanima u idućih šest mjeseci preusmjeriti oko 2,6 milijardi eura.

  Cene struje rastu u poslednje vreme u mnogim zemljama, uključujući Španiju, zbog pojačane potražnje za prirodnim gasom i poskupljenja dozvola za emisiju štetnih gasova.

  Proteklih sedmica su cene struje na fizičkom tržištu dostigle rekordnih 154,16 evra po megavat-satu, prema tržišnom operateru OMIE.

  Vlada je najavila i da će ograničiti rast regulisanih cena gasa u trećem tromesečju na 4,4 odsto, u poređenju s prognoziranih 28 procenata.

  Ministrica energetike Teresa Ribera rekla je kako će mjera ostati na snazi do kraja marta iduće godine, kada bi se cijene gasa trebale stabilizovati paralelno smanjenju potrošnje na kraju zime.

  Kako bi se zaštitili ranjivi potrošači, Ribera je najavila i da će zabrana blokade priključaka potrošačima koji nisu platili račune biti produžena sa sadašnja četiri na 10 meseci.

  Vlada je ujedno najavila da će snižena stopa PDV i obustava naplate 7-procentnog nameta na proizvodnju struje ostati na snazi do januara iduće godine, duže od planiranog.

  Mere će smanjiti državne prihode u ovoj godini za oko 1,4 milijarde evra, procenjuje Madrid, a prosečni mesečni računi građana trebalo bi do kraja godine biti manji za 22 odsto.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE