Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Špancima država pomaže sa dodatnih 10 mlrd. EUR

  Španija je najavila da će izdvojiti još 10 milijardi evra za nove mere pomoći građanima u vreme visoke inflacije i povećanih troškova života, podižući ukupnu vrednost ovogodišnjih paketa podrške na 45 milijardi evra.

  Paket pomoći uključuje jednokratni vaučer od 200 evra za oko 4,2 miliona domaćinstava s godišnjim primanjima do 27.000 evra i produžetak sniženih poreza na račune za energiju na prvu polovinu iduće godine, rekao je premijer Pedro Sančez.

  Madrid je već u martu i junu usvojio slične pakete koji su uključivali direktnu pomoć građanima, smanjenje poreza, povoljne kredite i kontrolu stanarina.

  Mere su zajedno s ograničenjem cena gasa za proizvodnju električne energije, koje je odobrila Evropska komisija, rezultirale padom stope inflacije na 6,7 odsto u novembru, na najniži nivo među zemljama EU.

  Cene struje pale su u novembru za čak 22,4 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok su cene prehrambenih proizvoda ponovo porasle, i to za 15 procenata.

  Vlada je zato najavila da će smanjiti PDV na osnovne namirnice kao što su hleb, sir, mleko, voće, povrće i žitarice, sa četiri na nula odsto. PDV na testeninu i jestiva ulja biće prepolovljen, na pet odsto, rekao je Sančez.

  Premijer je najavio i da će za 12 meseci produžiti subvencije za putovanje vozom na posao i u školu, kao i limit za stanarine. Ukinuće ipak popuste na benzin, uz izuzetak sektora prevoza tereta.

  Zahvaljujući merama pomoći, Španija će ove godine zabeležiti snažan privredni rast, po stopi većoj od pet odsto, naglasio je Sančez.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE