S&P: Venecuela delimično nesposobna

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  S&P: Venecuela delimično nesposobna

  Bonitetska agencija Standard i Pur (S&P) proglasila je Venecuelu delimično nesposobnom da otplati svoj dug kada nije uspela da vrati dospelih 200 miliona dolara.

  Ova agencija je prva koja je proglasila da je ta zemlja na ivici bankrota, u delimičnoj nemogućnosti da servisira svoj dug.

  Standard i Pur je saopštio da je doneo odluku posle isteka grejs perioda od 30 dana za izmirenje dospelih 200 miliona dolara duga. Agencija je ovo odlučila nekoliko sati posle dva sastanka sa kreditorima u Karakasu i Njujorku.

  Agencija je navela da je smanjila ocenu za dugoročne hartije od vrednosti u devizama, koja je sada SD, odnosno parcijalna nemogućnost otplate.

  Ona je već početkom meseca smanjila rejting Venecuele očekujući da zemlja verovatno neće biti u stanju da otplati dospele dugove.

  Rizik za Venecuelu, nekada najbogatiju zemlju latinske Amerike je da bude odsečena od tržišta, kao i njena naftna grupa PDVSA, i da bude suočena sa sudskim gonjenjem i zaplenom imovine i filijala u inostranstvu.

  Venecuela je pogođena padom cene nafte i želi da restrukturira svoj spoljni dug procenjen na 150 milijardi dolara jer sada nema više od 9,7 milijardi rezervi, a treba da vrati najmanje 1,47 milijardu do kraja godine, a zatim osam milijardi 2018. godine.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE