Sofija Vujasinović, pastry sous chef u njujorškom restoranu „Per Se”

Sofija Vujasinović – Srpkinja u timu sa tri Mišlenove zvezdice

Sofija Vujasinović je pastry sous chef u njujorškom restoranu „Per Se, jednom od najprestižnijih fine dining restorana na svetu. Kao prva Srpkinja u timu restorana sa tri Mišlenove zvezdice, izgradila je put od ambiciozne mlade poslastičarke do profesionalke koja kreira vrhunske deserte za najzahtevnije goste. Njena priča pokazuje koliko su hrabrost, upornost i ljubav prema zanatu ključni za uspeh u svetu visoke gastronomije.

Sofija je još tokom završetka srednje škole prepoznala da je poslastičarstvo ono čime želi da se bavi. Ono joj je pružilo priliku da razvije sopstveni stil i posveti se kreiranju unikatnih poslastica sa vrhunskim sastojcima:

Sofija Vujasinović, pastry sous chef u njujorškom restoranu „Per Se”„Kroz stručne prakse, kasnije i u zaposlenju u struci, moju posebnu pažnju privukao je određeni tip poslastičarstva, a to je elegantno, prefinjeno poslastičarstvo, mogućnost korišćenja vrhunskih namirnica i namirnica sa određenim geografskim poreklom, pravljenje unikatnih poslastica, kroz koje mogu da ostavim svoj pečat. Zato sam težila da svoju karijeru i razvijam na mestima gde bih imala mogućnost da proizvodim upravo ovakve unikatne deserte, te su to, uglavnom, bili hoteli visoke kategorije, a trenutno sam deo tima jednog od najpoznatijih svetskih restorana – „Per Se”, u Njujorku. Iako nosi određene izazove, rad u ovako profesionalnom timu restorana sa tri Mišlenove zvezde pruža veliko zadovoljstvo i ogromno iskustvo.”

Iako su muškarci tradicionalno dominantni u kuhinjama vrhunskih restorana, Sofija Vujasinović ističe da su predanost i znanje ono što pravi razliku, a ne pol. Kako kaže, dodatno dokazivanje je svakodnevno, jer se svi trude da prevaziđu i sebe i druge.

„Na mestu na kome trenutno radim generalni menadžer je žena, koja ima puno poštovanje svih zaposlenih i vrlo je zasluženo na toj poziciji. Mislim da je to posebno u Americi veoma izjednačeno, samim tim što je i bilo kakva vrsta diskriminacije zakonom jasno definisana. Situacija kod nas, u Srbiji, ipak je malo drugačija. Mislim da muškarci na pozicijama već svojom pojavom stiču određeni autoritet, dok žene, ipak, moraju da ga steknu svojim stavom, znanjem i da na neki način konstantno dokazuju da su dorasle poziciji na kojoj se nalaze. Svakako da je i to individualno, veliku ulogu igra karakter određene osobe, kao i snalažljivost, odlučnost i uopšte kompetentnost u datom trenutku, ali smatram da je ženama, ipak, teže da ’zasluže’ određenu poziciju u kompaniji”, poručuje pastry sous chef u njujorškom restoranu „Per Se”.

Uspeh koji je postigla nosi i odgovornost – inspiraciju za buduće generacije mladih poslastičara iz Srbije. S tim u vezi, Sofija Vujasinović ističe da, otkad se bavi ovim poslom, ima priliku da sarađuje sa mladim ljudima koji se tek probijaju na kulinarsku scenu:

„Težim ka tome da ih ohrabrim da koriste, ali i traže prilike oko sebe kada je reč o sticanju znanja u oblasti, a posebno tokom studija, kada imaju priliku da kroz praksu upoznaju različite kulture i delove sveta. To je period kada treba da istražuju – time sam se i ja vodila – i kroz ta iskustva definišu i sebe i svoje buduće odluke gde žele dalje da grade svoju karijeru i prepoznatljivi stil. Kod kuće je najlepše, tu nema dileme, ali ono što svet može da nam ponudi treba iskoristiti, pa ako još imamo želju i priliku da posle sve to stečeno znanje prenesemo u svojoj državi mlađim generacijama ili onima koji iz bilo kojih razloga nisu imali priliku da skupljaju znanje po svetu, nema ništa lepše od toga.”

Kada je reč o umetnosti poslastičarstva, Sofija kao najvažnije osobine izdvaja inovativnost, preciznost i posvećenost detaljima.

„Stil koji ja negujem je minimalistički i mislim da je velika umetnost upravo postići da se sa što manje detalja stvori elegantan i prefinjen desert, sa paletom ukusa koji se slazu jedan sa drugim pri svakom zalogaju”, objašnjava Sofija i dodaje: „Danas poslastičarstvo treba doživeti kao novu umetnost, čije je težište na spoju jedinstvenog i vrhunskog užitka, gde dolazi do izražaja inovativnost i individualnost stvaraoca.”

Ipak, primećuje naša sagovornica, svakako da poslednjih godina raste broj žena na visokim pozicijama u svim sferama poslovanja, pa tako i u kulinarskom svetu, jer živimo u vremenu gde su se žene izborile za jednaka prava. Prema njenom mišljenju, za razliku od ranijih generacija, danas imamo žene kod kojih ambicija za karijerom zauzima prvo mesto na listi životnih prioriteta.

„Nekada su to bili isključivo muškarci. Nisam zagovornik onih novih feminističkih fraza, poput ’žena može sve’, mislim da svako treba da postavi sebi neke realne ciljeve, ne pričam o željama, već o zdravim poslovnim dostignućima. I svakako da osigura da put ka tom cilju bude potkrepljen određenim znanjem iz oblasti, hrabrošću i samouverenošću, a bez straha od neuspeha. Ono što je sigurno – nikada nije lako, bilo da je muškarac ili žena u pitanju, ali upravo to je ono što mene konkretno motiviše: izazov. Važno je i okružiti se ljudima koji su bolji od nas samih i biti otvoren za upijanje novih znanja i iskustava”, savetuje naša sagovornica.

Sofija Vujasinović, pastry sous chef u njujorškom restoranu „Per Se”Rad u Americi donosi drugačije profesionalne standarde u odnosu na Srbiju. Sofija ističe da u restoranima kao što je „Per Se” vlada izuzetna disciplina i međusobno poštovanje:

„Dužnost svakog zaposlenog u restoranu u kojem trenutno radim jeste da maksimalno poštuje svakog drugog zaposlenog, na bilo kojem nivou. U suprotnom, nije moguće biti deo tima. Dakle, preduslov je maksimalno uvažavanje i kolegijalnost bez obzira na međusobne razlike i kvalitete.”

Za one koji žele da grade karijeru u vrhunskim restoranima, Sofija naglašava da je najvažnije da budu svesni koliko taj posao zahteva predanost i žrtvu, ističući da je najvažnije to da se prvo zapitate da li ste zaista spremni da se žrtvujete zarad svog profesionalnog uspeha. Rad u vrhunskim restoranima, prema mišljenju Sofije Vujasinović, zahteva neverovatnu posvećenost i prisutnost, predanost radu, posvećenost detaljima, kao i osećaj za hitnost.

„Kada kažem ’hitnost’, iako ta reč zvuči jednostavno, u bavljenju ovim poslom na vrhunskom nivou – ona ima daleko veće značenje. Znači da kompletan tim u smeni mora biti angažovan sve vreme i pratiti potrebe gostiju, što zahteva užurbanost, ali stvara i veliki stres. Sve ovo zahteva i punu koncentraciju, pa je važno obezbediti sebi i dobar san van radnog vremena, te za privatni život kakav vodimo u Srbiji ne preostane mnogo u toku radnog dana. Ako odlučimo da smo sa svim tim u redu, ključno je da budemo hrabri i uporni u stvaranju sopstvenih prilika. Nekada se prilike dese same, ali nekada moramo sami da ih kreiramo”, ističe prva Srpkinja u timu restorana sa tri Mišlenove zvezdice.

Sofija Vujasinović svojim radom dokazuje da je poslastičarstvo umetnost koja traži vrhunsku preciznost, posvećenost i kontinuirano usavršavanje. Njena priča inspiriše mlade da se ne boje izazova i da koriste svaku priliku za profesionalni rast. „Ako zaista volite ovaj posao, nijedan izazov vam neće biti prepreka, već samo još jedan korak napred”, poručuje Sofija, ističući da je ključ uspeha u hrabrosti, istrajnosti i stvaranju sopstvenih prilika. 

Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

Izvor: BIZLife/Borislav Despotović

Foto: Privatna arhiva

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE