Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Smederevo „CRNA TAČKA“: Pirati sa Dunava PLJAČKAJU brodove

  Sidrište i luka Smederevo i dalje su centar rečne piraterije, jer pljačke brodova i barži ne jenjavaju. Samo u poslednja dva meseca u akvatorijumu Smedereva zabeležena su četiri upada lopova na plovila.

  Poslednji se dogodio pre tri noći u ovdašnjoj luci na 1.118. kilometru Dunava između četiri i šest časova ujutru. Pirati su upali na nemački brod „Hilfrid” i ukrali 970 litara pogonskog goriva.

  Iz Udruženja profesionalnih lađara Srbije podsećaju da je u februaru na istom mestu opljačkan drugi brod iste kompanije „Jaguar” i tom prilikom ukradeno 2.600 litara goriva, o čemu je sačinjen policijski izveštaj.

  I ova krađa, kao i sve ostale, uredno su prijavljene policiji koja očigledno nije u mogućnosti da adekvatno zaštiti ljudstvo i imovinu u zoni luke.

  „Pozivamo nadležne institucije da počnu sa ozbiljnijim suzbijanjem i preventivom kriminala dok nije došlo do ozbiljnijih sukoba između posada brodova i smederevskih kriminalaca, kao i da se konačno utvrdi zašto je baš Smederevo gorući problem za lađare i brodare poslednjih deset godina“, apeluju iz ovog udruženja.

  Tok Dunava kod Smedereva koji se proteže od 1.125. do 1.104. kilometra, važi za crnu tačku na međunarodnom plovnom putu kada je u pitanju rečni kriminal. Najkritičnije tačke su ribarska naselja Orešac i Metalor i ušće Velike Morave u Dunav.

  Krade se sve što vredi za dalju trgovinu, najčešće gorivo, ugalj, čelik, veštačko đubrivo, kukuruz i žito. Vrednost prokrijumčarene robe meri se u milionskim iznosima jer smederevska luka je jedna od najvećih utovarno-istovarnih luka na Dunavu.

  Prema zvaničnim podacima Policijske uprave u Smederevu, ovde godišnje uplovi oko 900 stranih brodova sa oko sedam hiljada brodara, a dodatno pristane oko 500 brodova u tranzitu. Najčešće se krade sa usidrenih plovila, u kojima u tom trenutku nema posade i nisu obezbeđena.

  Uprkos višegodišnjem kriminalu, rečna policija u Smederevu postoji tek od 2015. godine, a 21 kilometar rečnog toka 24 sata nadzire svega nekoliko policajaca i to sa jednim čamcem. Prošle godine formirano je posebno policijsko odeljenje „Dunav” sa sedištem na turističkom pristanu na toj reci.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE