Slučaj koji ni doktor Haus ne može da reši

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Slučaj koji ni doktor Haus ne može da reši

  Nadamo se da ste vikend proveli i ponedeljak dočekali bez ikakvih zdravstvenih tegoba, jer ako niste, postoji sve veća opasnost da neće imati ko da vas leči. Ako vas je bilo šta, pa makar i hipohondrija, oteralo kod lekara znate da u Srbiji svaki susret sa zdravstvenim sistemom može izazvati još teže posledice po vaše zdravlje.

  Na peripetije prilikom zakazivanja lekarskih pregleda i beskonačne liste čekanja na potrebne operacije već smo navikli. Ipak, vest i cifre koje smo čuli proteklog vikenda pokazuju da, srpskom zdravstvu, pa ni nama sa njim, neće biti bolje – dijagnoza je sve teža. Direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić rekao je da nema tačnih podataka koliko lekara godišnje napusti Srbiju, ali da neki podaci pokazuju da njih oko 300 ode u inostranstvo u potrazi za boljim poslom.

  Srbija ima 30.000 lekara. Sertifikat dobre prakse je indikator toga koliko lekara odlazi u inostranstvo, a Lekarska komora ih godišnje izda oko 700. Ipak, polovina tih sertifikata se izdaje za rad  vikendom, koji lekari obavljaju u BiH i Crnoj Gori. Za srpske lekare nema vikenda, a za srpske pacijente nema lekara. Ovaj slučaj ni čuveni doktor Haus ne može da reši.

  Sunce inostranog neba greje srpske lekare, ali izgleda ne samo njih, grejaće i srpske košarkaše koji su pobedom nad Izraelom obezbedili učešće na Svetskom prvenstvu u Kini. “Orlovi” su tako dobili priliku da na šampionatu koji počinje 31. avgusta odbrane srebrnu medalju koju su osvojili 2014. u Španiji. Nečemo se naljutiti i ako nas u Kini obraduju zlatom. Kad smo već kod sporta, teniser Laslo Đere, osvojio je  u Rio de Žaneiru prvi turnir u karijeri.

  Neki iz Beograda odlaze u svet, ali bar na nekoliko dana svet, onaj filmski, dolazi u Beograd. U toku je FEST koji će vam sve do 3. marta ponuditi 125 premijernih filmova. Požurite da nabavite karte, tačnije, ono što je od njih ostalo.

  U međuvremenu, holivudski filmski svet je protekle noći proglasio najbolje iz svoje industrije – dodeljeni su Oskari. Za najbolje ostvarenje proglašen je film Green Book (Zelena knjiga) ) reditelja Pitera Farelija. Film je urađen po istinitoj priči i govori o odnosu Afromaeričkog klasičnog i džez pijasniste Dona Širlija i njegovog vozača i telohranitelja Tonija Valelonga. Ovaj film je  i jedno od ostvarenja na repertoaru beogradskog FEST-a.

  Ako ova nedelja pred vama treba da bude film, neka bude komedija sa elementima akcije i pomalo trilera. Dosta je bilo horora i drame…

  Srećan ponedeljak, svima koji slave!

  Izvor: BIZLife

  Foto: Youtube

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE