Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Slovenački sindikati prete: Veće plate ili štrajk

  Slovenački sindikati zaposlenih u javnom sektoru zapretili su štrajkom ako vlada do naredne sednice ne odgovori na njihove zahtjeve za povećanjem plata.

  Kako su na konferenciji za novinare kazali Branimir Štrukelj i Jakob Počivavšek koji te sindikate zastupaju u pregovorima s vladom, do sada nisu dobili odgovore na iznete predloge, a očekuju da to vlada učini najkasnije do utorka.

  U suprotnom će, najavili su sindikalisti, organizovati glasanje članstva o pokretanju štrajkačkih aktivnosti.

  Sindikati zaposlenih u javnom sektoru iziritirani su odlukom vlade Janeza Janše koja je posebnim zakonom i u dogovoru s lekarskim sindikatom odobrila veća primanja za oko sedam hiljada lekara u javnom zdravstvu.

  Zakonom potvrđenim krajem 2021. godine njima je zagarantovano napredovanje za šest platnih razreda u inače jedinstvenom sistemu plata za javni sektor, što praktično znači da bi lekarima zarade porasle za skoro 25 odsto.

  Njihov sindikat Fides već godinama traži da se plate lekara izuzmu od sistema zarada u javnom sektoru jer smatra da su potplaćeni.

  Prema dostupnim podacima koje prenose mediji, oko sedam odsto od oko 7.000 lekara u javnom zdravstvu do sada je bilo rangirano u za njih najniži moguć 43. platni razred državnih službenika, s platom od oko 2.020 evra bruto.

  S druge strane, svaki treći lekar u javnom zdravstvu svrstan je u najviši 57. platni razred s bruto osnovicom od oko 4.000 evra, dok bi s povećanjem za šest platnih razreda imali oko 5.000 evra bruto.

  Na vladinu odluku su najpre reagovali u sindikatu zaposlenih u socijalnim ustanovama i zdravstvenoj nezi, navodeći da su razočarani što ih je vlada zanemarila, takođe zatraživši povećanje plata za šest platnih razreda, a najavili su i štrajk upozorenja već 16. februara.

  Odgovarajući na zahteve ostalih sindikata o povećanju plata, ministar za javnu upravu Boštjan Koritnik kazao je da ne može prejudicirati stvari, ali da smatra kako bi oni bili neodrživi za planirane javne finansije jer bi povećali javnu potrošnju za milijardu evra.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE