Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Sloga“ se žali Dariji Kisić: MOBING nad sindikalcima u fabrici?

  Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ su od dva ministarstva zatražili zaštitu, jer kažu da predstavnici firme za proizvodnju električne i elektronske opreme za motorna vozila Tisza Automotive d.o.o. Senta, pogon u Kikindi, nezakonito pritiska članstvo tog sindikata.

  Kako navode, rukovodstvo te kompanije je , „pod izgovorom nedostavljanja akta o upisu u Registar sindikata u blagovremenom roku“, u svojim kancelarijama uzimalo izjave od predstavnika „Sloge“ i sačinjavalo zapisnike koji „opasno zadiru u narušavanje ličnih, ljudskih, gradjanskih i radnih prava“.

  „Sloga“ je zato pozvala ministarku za rad Dariju Kisić-Tepavčević da pošalje inspekciju u tu kompaniju, a ministarku za ljudska i manjinska prava Gordanu Čomić da javno upozori „da nikom nije dozvoljeno da krši prava zaposlenih, sprovodi otvoreni mobing i šikaniranje“.

  Po zapisnicima koje je „Sloga“ prosledila medijima, zaposlenima se postavljaju pitanja o tome da li su članovi sindikata „Sloga“, koja im je funkcija u sindikatu, da li su bili na sednici na kojoj su izabrani, gde je to bilo „i u kojoj prostoriji“, koliko je bilo članova sindikata, ko je vodio zapisnik…

  „Pitamo, sa kojim pravom to rade, za čije potrebe i po kojem osnovu i zakonu? Postavljanje ovakvih pitanja, bez namere da nekoga vredjamo, slične su obrascima iz vremena nacionalsocijalizma s početka 20. veka, koje je u potpunosti uništilo evropski sindikalni pokret, a od radnika napravilo poslušne jedinke, koji rade, ratuju, ćute i stvaraju profit“, ocenjuje se u saopštenju.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE