Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sledimo ono po čemu je porodica Dunđerski ostala prepoznata do danas

  Postoji veliki broj oblasti u kojima možete delovati „društveno odgovorno“, a malo je onih organizacija, nažalost, koje su svoj fokus stavile na očuvanje naše tradicije i kulture

  Kada smo razmišljali o ideji osnivanja fondacije u Srbiji, vizija kojom na neki način ujedinjujemo ono što je zajedničko u istoriji Carlsberga i pivare u Čelarevu, bila je očigledan izbor fokusa našeg delovanja, kaže za BIZLife upravitelj Dunđerski fondacije, Jovana Mladenović.

  Vizija Carlsberga i Dunđerski Fondacije, koja postoji gotovo tri godine,  jeste da neguje zaostavštinu i ideje dvojice osnivača, kroz konstantan doprinos unapređenju društva i razvoju pojedinaca u njemu.

  „Unapređenje zajednice u kojoj poslujemo je jedan širok pojam, tako da smo se usmerili na neke segmente koji su prirodni sled onoga po čemu je porodica Dunđerski ostala prepoznata do danas, a to je ulaganje u očuvanje kulturnog nasleđa i obrazovanje. U tom smislu, već treću godinu zaredom, ostvarujemo partnerstvo sa tri fakulteta Univerziteta u Novom Sadu – Tehnološkim, Ekonomskim i Pravnim, koje se ogleda u stipendiranju njihovih najboljih studenata.

  Pored toga, saradnja sa Tehnološkim fakultetom ove godine biće unapređena i opremanjem prostorija za držanje nastave, dok za sledeću godinu planiramo još veću podršku u vidu pružanja mogućnosti studentima da praktično primene teorijsko znanje na predmetima koji obrađuju tehnologiju piva.

  Sa druge strane, očuvanje kulturnog nasleđa realizujemo kroz podršku projektima lokalne zajednice Bačka Palanka i Čelarevo i već godinama unazad imamo dobru saradnju sa različitim lokalnim udruženjima i institucijama“, kaže Mladenović.

  Početkom godine pokrenuli ste konkurs za lokalne projekte. Koliko se organizacija prijavilo, koliko je dobilo novac i da li te organizacije već rade na svojim projektima?

  Ove godine, konkurs je otvoren za podršku projektima u oblasti zaštite životne sredine, očuvanja kulturnog nasleđa, podrške obrazovanju i odgovorne konzumacije alkohola. Ukupan broj prijavljenih projekata je bio 93, što je zaista bilo pozitivno iznenađenje za nas, a ujedno i pokazatelj da na nivou lokalnih zajednica postoje kvalitetne ideje, samo ih treba prepoznati i pružiti im podršku. Fondacija je podržala 18 projekata, od kojih je većina već realizovana, a planirano je da do kraja ove godine budu finalizirani svi projekti. Budžet koji je izdvojen za podršku lokalnim projektima iznosio je oko 6 miliona dinara.

  Za sada su vaši projekti vezani isključiva za mesta u kojima poslujete, konkretno Čelarevo i Bačku Palanku. Da li imate u planu da uključite i druga mesta u Vojvodini, ako ne i u Srbiji?

  Tačno je da je delovanje fondacije za sada ograničeno na područje Vojvodine, pre svega na opštinu Bačka Palanka. Krenuli smo malim koracima, ali sa jakom željom da ono što radimo zaista ima pozitivnog uticaja na zajednicu.

  Svakako nam je ideja da svoj rad proširimo na nacionalni nivo, ali o tom potom, postoji još dosta prostora za delovanje u našoj lokalnoj sredini.

  Krajem prošle godine dodelili ste stipendije za treću generaciju studenata. Da li Fondacija prati razvoj tih stipendista i nakon uručenja novčane  pomoći?

  Od osnivanja do danas, naša fondacija je uručila 32 godišnje stipendije, a  u decembru ćemo imati i nove stipendiste za školsku 2017/2018-u godinu. Saradnja je za sada ograničena na tri fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, ali nam je ideja da u narednom periodu taj broj proširimo. Svakako da pratimo razvoj svojih stipendista, a neki od njih su prošli i studentsku praksu u našoj pivari.

  Fondacija postoji više od dve godine. Na koju ste stvar koju je Fondaciju uradila u tom periodu, vi lično najponosniji?

  Postoji veliki broj oblasti u kojima možete delovati „društveno odgovorno“, a malo je onih organizacija, nažalost, koje su svoj fokus stavile na očuvanje naše tradicije i kulture. Ponosna sam što kroz svoje delovanje, bar malo možemo uticati na negovanje nekih starih zanata, običaja, očuvanje znamenitosti i istorije jednog podneblja. Ipak je to ono što velikim delom čini naš identitet kao nacije, a čini mi se da ga ponekad zanemarujemo.

  Kakvi su planovi Fondacije u narednom periodu?

  Pored novih stipendista, u narednoj godini planiramo saradnju sa fakultetima koja će obuhvatati razvoj praktične nastave, a neki od većih projekata ticaće se i unapređenja pivarstva u Srbiji. Nastavljamo podršku lokalnim projektima kroz konkurse i unapred se radujemo novim idejama koje ćemo u tom procesu razmatrati.

  Izvor: BIZLife magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE