Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Skoro dve trećine mladih u Srbiji žive sa roditeljima i ne zarađuju

  Mladi u Srbiji žive najčešće sa roditeljima, a više od 60 odsto njih ne zarađuje, pokazuje najnovije istraživanje povodom Dana mladih.

  Istraživanje Alternativni izveštaja o položaju i potrebama mladih, sačinila je Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS), najviše predstavničko telo mladih u Srbiji.

  Predstavljajući izveštaj, na Međunarodni dan mladih 12. avgust, Boban Stojanović iz KOMS kaže da 42 odsto anketiranih podržava ulazak Srbije u EU, dok 28 odsto negativno reaguje na tu ideju.

  Istraživanje koje je putem upitnika sprovedeno od maja do jula 2017, pokazalo je da oko 40 posto mladih do 30 godina starosti smatra da je Srbiji potreban jak vođa kojeg će pratiti, a 32 posto njih je ocenilo da demokratija nije najbolji oblik vladavine.

  „Podatak da svaki treća mlada osoba u Srbiji ne vidi demokratiju kao najbolji oblik demokratije je posebno zabrinjavajući“, kazao je Stojanović.

  Oko 60 posto mladih živi u porodičnom stanu, u svom stanu boravi njih oko 10 posto, u iznajmljenom stanu živi 21 posto, a u učeničkom ili studentskom domu 5,5 procenata. Oko 70 posto mladih planira da se iseli iz mesta u kojem živi.

  Više od 60 posto mladih nema svojih prihoda, dok 17 procenata zarađuje do 30.000 dinara. Od 30.000 do 50.000 dinara zarađuje oko 12 posto mladih, a od 50.000 do 80.000 njih 6,5 procenata. Platu veću od 80.000 dinara prima nepunih četiri odsto.

  Na pitanje da li su član političke partije, 81 posto mladih je odgovorilo da nisu, 11 posto da jesu, a 3 odsto njih planira da se učlani u stranku. Više od polovine mladih smatra da partije ne rade u njihovom interesu, a 45 posto ima izrazito negativan odnos prema strankama.

  U Srbiji mladi slabo veruju institucijama i političarima. Institucija s najvećim poverenjem od nepuna tri procenta je vojska. Na pitanje da li postoji političar kojem verujete, 76 procenata mladih odgovorilo je negativno.

  Mladi nisu zadovoljni njihovim učešćem u odlučivanju, a kao primer je navedeno to da u aktuelnom sazivu parlamenta od 250 poslanika, samo troje njih ima manje od 30 godina. Samo tri lokalne samouprave u Srbiji – Plandište, Bački Petrovac i Palilula – imaju na čelu osobe mlađe od 30 godina.

  Inače, ministar Vanja Udovičić je, povodom obeležavanja Međunarodnog dana mladih, ukazao na pozitivan trend koji je Ministarstvo omladine i sporta postiglo u neposrednoj saradnji sa mladima, državnim institucijama i partnerima, na polju smanjenja nezaposlenosti mladih, jačanju regionalne omladinske saradnje i participacije mladih kroz međunarodne volonterske kampove.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE