Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SKANDAL: U Ameriku uvezeno na milione KORIŠĆENIH rukavica

  Istraživanje koje je trajalo mesecima, pokazuje da je na desetine miliona falsifikovanih i korišćenih nitrilnih rukavica stiglo u SAD, i to je, tvrdi CNN, samo vrh ledenog brega.

  Istrage se vode u SAD i na Tajlandu. Jedan od stručnjaka, Daglas Stajn, rekao je za CNN da su nitrilne rukavice „trenutno najopasnija roba na Zemlji“.

  Stajn je rekao da u SAD dolazi ogromna količina loših proizvoda, i da je reč o „beskonačnom toku prljavih, polovnih i rukavica ispod standarda, a obim toga, čini se, tek sada počinju da shvataju federalne vlasti“.

  Ipak, uprkos potencijalnom riziku za zdravstvene radnike i pacijente na prvoj liniji borbe protiv korone, američke vlasti su se borile sa nelegalnom trgovinom – delom zato što su propisi o uvozu zaštitne medicinske opreme privremeno suspendovani na vrhuncu pandemije i ostaju suspendovani i danas, prenosi CNN.

  U februaru i martu ove godine jedna američka kompanija upozorila je dve savezne agencije – Carinu i Upravu za hranu i lekove (FDA) da je od jedne kompanije na Tajlandu primila pošiljke sa nestandardnim i vidljivo zaprljanim rukavicama.

  Ipak, tajlandska kompanija je uspela da isporuči još desetine miliona rukavica u narednim mesecima, od kojih su neke stigle tek u julu.

  Uvezeno skoro dvesta miliona rukavica

  FDA je za CNN navela da ne može da komentariše pojedinačne slučajeve, ali dodaje da je preduzela „određene korake da pronađe i zaustavi one koji prodaju neodobrene proizvode koristeći iskustvo u istraživanju, ispitivanju i pregledu medicinskih proizvoda, kako na granici tako i unutar domaće trgovine“.

  Krajem prošle godine Tarek Kiršen, biznismen iz Majamija, naručio je od jedne tajlandske kompanije rukavice u vrednosti od oko dva miliona dolara, koje je potom prodao američkom distributeru.

  „Počinjemo da dobijamo telefonske pozive od klijenata koji su potpuno uznemireni, i znate, viču i vrište na nas govoreći: Hej, prevarili ste nas“, priseća se Kiršen.

  Kada je drugi kontejner stigao u Majami morao je, dodaje, i sam da vidi proizvode.

  „Ovo su bile korišćene rukavice. Oprane su, reciklirane. Neke su bile prljave, neke su imale mrlje od krvi. Na nekima su bili markeri sa datumima od pre dve godine… Nisam mogao da verujem svojim očima“, rekao je Kiršen.

  Kiršen kaže da je vratio novac svojim kupcima, odložio rukavice na deponiju i obavestio FDA u februaru 2021.

  Napominje da se rukavice koje je naručio nisu koristile u medicinskim ustanovama, ali analiza evidencije uvoza koju je uradio CNN pokazuje da su drugi američki distributeri uvezli od te kompanije sa Tajlanda skoro dvesta miliona rukavica.

  Nije jasno šta se dogodilo sa tim rukavicama nakon što su ušle u zemlju, prenosi CNN.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE