Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Siniša Mali, priznanje

  Siniša Mali: Izdato dva miliona elektronskih faktura od početka primene novog zakona

  Od 1. maja ove godine, od kada je na snazi Zakon o elektronskom fakturisanju, izdato je dva miliona elektronskih faktura, saopštio je večeras ministar finansija Siniša Mali.

  Mali je na svom Instagram profilu napisao da se u sistemu elektronskog fakturisanja u Srbiji trenutno nalazi 10.647 korisnika javnih sredstava i 70.637 privrednih subjekata.

  „Od 1. maja ove godine, subjekti javnog sektora su u obavezi da primaju i čuvaju elektronsku fakturu, i da izdaju tu fakturu drugom subjektu javnog sektora. Takođe, tada je nastupila obaveza subjekata privatnog sektora, da izdaju e-fakturu subjektu javnog sektora“, napisao je Siniša Mali.

  On je podsetio da je od 1. jula nastupila i obaveza privatnika da primaju i čuvaju elektronsku fakturu izdatu od subjekata javnog sektora, dok će od 1. januara 2023. godine za privatnike biti obavezno i izdavanje i čuvanje e-faktura u transakcijama privatnog sektora.

  Privatni sektor od 1.jula obavezan da prima i čuva elektronske fakture

  „Sistem elektronskog fakturisanja doprinosi jednom od naših osnovnih ciljeva, a to je poboljšanje privrednog ambijenta u Republici Srbiji i olakšavanje poslovanja. Odlučno nastavljamo sa reformama, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi i brojnim izazovima sa kojima se suočavamo“, dodao je.

  Korišćenje sistema e-faktura je besplatno

  Benefiti koje taj sistem donosi su zaista brojni. Primena Zakona o e-fakturama dovodi do ubrzanja procesa rada i poslovanja i obezbeđuje veću pravnu sigurnost svim poslovnim subjektima kada je reč o dostavljanju i primanju faktura, kao i njihovo bolje čuvanje. Osim toga, novi sistem razmene faktura omogućava bržu naplatu između privrednih subjekata, uz pozitivan uticaj na smanjenje pojedinih troškova koja sada snose preduzeća.

  Takođe, omogućava se ušteda u vremenu potrebnom za rad sa fakturama, jer nestaje potreba za izdavanjem, primanjem i čuvanjem faktura u papirnom obliku. Ušteda u vremenu se ostvaruje i zato što pretraga elektronskih faktura zahteva manje vremena od pretraživanja papirnih arhiva.

  Inače, uvođenje sistema elektronskog fakturisanja je deo strukturnih reformi koje će značajno uticati na poboljšanje poslovnog ambijenta u Republici Srbiji. Strukturna reforma, kojoj pripada Zakon o elektronskom fakturisanju, podrazumeva i novi model fiskalizacije, koji je ključna poluga države u borbi protiv sive ekonomije. Primena novog modela e-fiskalizacije u Republici Srbiji je obavezna od 1. maja ove godine.

  Izvor: Beta/BIZLife

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE