Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sindikati sveta: Dve milijarde neformalnih radnih mesta, legalizujte bar polovinu

  Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) poziva na legalizaciju do 2030. godine „najmanje polovine“ od dve milijarde neformalnih radnih mesta u svetu, u okviru „novog društvenog ugovora“ koji je na konferenciji u Melburnu zahtevala generalna sekretarka te organizacije Šaran Barou.

  Radničke organizacije takođe pozivaju na otvaranje 575 miliona radnih mesta da bi se postigla puna zaposlenost na globalnom nivou.

  Ti zahtevi su detaljno navedeni u nacrtu završne deklaracije koju je ITUC pripremila za svoj Kongres u Australiji, koji je počeo u četvrtak i traje do utorka.

  ITUC žali što je razlika u platama muškaraca i žena i dalje iznad 20 odsto na svetskom nivou i „traži minimalne plate za život za sve radnike, uključujući neformalne radnike i radnike koji rade kod kuće“.

   

  Globalni sindikalni pokret koji objedinjava 332 sindikata i tvrdi da predstavlja 200 miliona radnika, poziva i na „hitne mere da bi se garantovala minimalna stopa poreza na dobit na međunarodnom nivou“.

  Iako je sporazum o tome krajem 2021. potpisalo stotinu zemalja pod okriljem OECD (Organizacija za ekonomsku trgovinu i razvoj), on se sporo usvaja zbog blokada u pojedinim regionima, uključujući i Evropu.

  Suočeni sa zdravstvenim šokom pandemije kovida-19 i klimatskim izazovima, „želimo da izgradimo ekonomije zasnovane na zajedničkom prosperitetu, uz garanciju sigurnog zaposlenja“, rekla je generalna sekretarka ITUC Šaran Barou u svom oproštajnom govoru.

  „Novi društveni ugovor ima šest jasnih zahteva: poslovi, prava, plate, socijalna zaštita, jednakost i inkluzija“, rekla je ona.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE