Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sindikat: Oružari rade u hladnim halama

  Samostalni sindikat kragujevačke fabrike Zastava oružje zatražio je da se, zbog niskih temperatura u većem delu proizvodnih hala i radnog prostora, obezbede minimalni uslovi rada i sačuva zdravlje zaposlenih.

  „Ledeni dani doneli su i niske temperature u pogonima koje su u jutarnjim satima svega nekoliko stepeni, zbog čega su radnici dva dana boravili u gotovo nemogućim uslovima“, saopštili su iz sindikata.

  Navode da se radi u „nehumanim uslovima“ zbog niske temperature, jer preduzeće Energetika isporučuje fabrici „nedovoljne temperature fluida“, pa se proizvodni pogoni ne mogu dovoljno zagrejati.

  Predsednik Samostalnog sindikata Dragan Ilić rekao je Beti da im je ranije na jednom sastanku rečeno da je to zbog vladinih mera štednje, odnosno Energetici je naloženo da smanji toplotu.

  On kaže da su jutarnje temperature u većem delu hala četiri, pet stepeni, a tokom dana najviše od 10 do 12 stepeni, dok postoje i radni prostori koji se uopšte ne greju. Ilić je istakao da su takvi nehumani uslovi rada posebno teški za žene.

  „Pukao je dovodni ventil, što je uzrokovalo da veći deo proizvodnih pogona ostane hladan, zbog čega je deo radnika pušten kući, jer nisu stvoreni minimalni uslovi za bezbedan i zdrav rad“, naveo je sindikat u saopštenju.

  Dodaje se da je služba bezbednosti i zdravlja na radu u prethodnom periodu oduzela radnicima grejalice, tako da ne postoji način bilo kakvog dogrevanja.

  Samostalni sindikat je ocenio da teškoj situaciji doprinosi i nefunkcionisanje Nadzornog odbora koji već 48 dana odbija da imenuje generalnog direktora.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE