Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fijat

  Sindikat Fijata uoči sastanka sa premijerkom: Sve po zakonu ili blokade

  Predstavnici sindikata u Fijatovoj fabrici automobila u Kragujevcu najavili su, uoči sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, da očekuju da sprovođenje ponude poslodavca o radu u inostranstvu ili napuštanju fabrike bude po zakonu i na principu dobrovoljnosti, ističući da će u suprotnom organizovati proteste.

  Predsednik reprezentativnog Samostalnog sindikata u Fijatovoj fabrici Saša Đorđević izjavio je za agenciju Beta da sindikat traži da Stelantisov socijalni program, po kome je radnicima ponuđeno da rade u inostranstvu ili da napuste fabriku uz socijalni program, bude „po zakonu“ i isključivo po principu dobrovoljnosti.

  „Odlazak naših radnika u inostranstvo treba da bude regulisan po našem zakonu, pre svega dužina trajanja, da ne bude dve godine, jer je to neprihvatljivo za većinu radnika koju ovde ostavljaju svoje porodice“, rekao je Đorđević za agenciju Beta.

  On je dodao da otpremnine moraju biti veće od minimalnih zakonskih. „Za radnike koji ne prihvate jednu od ovih opcija treba obezbediti plaćeno odsustvo od 65 odsto dok se ne uposle na druga radna mesta“, rekao je Đorđević.

  On je ukazao na odgovornost države kao manjinskog akcinara kompanije u Kragujevcu, podsećajući da po novom ugovoru sa Stelantisom o proizvodnji električnog vozila država ulaže gotovo 50 miliona evra.

  Đorđević je istakao i da je za sindikat ovaj ugovor, mada predstavnici države tvrde suprotno, lošiji od prethodnog ugovora sa Fijatom. „Prvi ugovor je garantovao posao za 2.433 radnika, a po našoj računici ovaj novi predviđa samo 270 proizvodnih radnika, odnosno sa ‘belim kragnama’ ukupno 470“, rekao je on.

  Miljković: Kao da država plaća Fijatu otkaze

  Predstavnik Samostalnog sindikata fabrike Fijat plastik Zoran Miljković je rekao agenciji Beta da od pregovora sa premijerkom ne očekuje ništa, posle obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića o statusu Fijatovih radnika koji je, između ostalog, rekao da „država ne upravlja Fijatom i da novi vlasnik Steklantis ima pravo da donosi svoje poslovne odluke“.

  On je istakao da će na pregovorima sa premijerkom da se najave blokade puteva već od utorka, kako je objasnio „ne bi li se dozvali pameti“.

  Miljković je naglasio da su stavovi sindikata čvrsti i da se traži da socijalni program bude isključivo na dobrovoljnoj osnovi i da ne sme biti nasilnih otkaza.

  „Sa novim ugovorom sa Stelantisom i davanjem 48 miliona evra ispada da država Fijatu plaća otkaze“, rekao je Miljković.

  Radnici Fijata ispred fabrike (YT Scrn)

  Predstavnici svih sindikata Stelantisove fabrike u Kragujevcu, kao i radnika, u ponedeljak će, u vladi Srbije, razgovarati sa premijerkom Anom Branabić u cilju traženja rešenja za status radnika pošto je kompanja predvidela „prekobrojne“.

  Menadžment kompanije je ove nedelje saopštio predstavnicima sindikata fabrike automobila FCA da je višak 1.541 radnik od 2.016, dok je u Fijat plastiku koji proizvodi branike za „500L“ oko 90 odsto „prekobrojnih“.

  U ponudi poslodavca je odlazak na rad u Stelantisove fabrike u inostranstvu ili napuštanje fabrike uz socijalni program.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE