Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sindikalci Kragujevca: ISKORIŠĆAVANJE radnika u manjim trgovinama

  U trgovinama u Kragujevcu, osim u velikim trgovinskim lancima, radnici imaju samo dva slobodna dana mesečno i 10 dana godišnjeg odmora, računajući i vikende, rečeno je Beti u Savezu samostalnih sindikata (SSS) Kragujevca.

  Poznato je i da trgovci primaju minimalnu zaradu, a negde ni toliko, jer im gazda traži da mu vrate deo te sume.

  „Mora da se stane na put takvom kršenju zakona. Tražimo da se nadležni organi uključe u kontrolu, pre svega inspekcija rada“, rekao je predsednik SSS Kragujevca i predsedavajući Socijalno-ekonomskom savetu Jugoslav Ristić.

  Ristić je rekao da se zaposleni u trgovini plaše da prijavljuju poslodavce, jer onda neće moći da se zaposle kod bilo koga drugog jer su svi „u vezi“.

  „Ako se već kontroliše izdavanje fiskalnih računa, onda je najnormalnije da inspekcije krenu i u kontrolu uslova pod kojima rade zaposleni u trgovinama u Kragujevcu“, smatra Ristić.

  On je rekao da radnicima treba pružiti podršku tako što će se organizovati kampanje i pronaći način za sprovodjenje kontrole poslodavaca u trgovini.

  Ristić je najavio da će takvu inicijativi pokrenuti i na Socijalno-ekonomskom savetu u Kragujevcu.

  Ove sedmice trebalo je da bude održana sednica SES sa tom temom, ali je otkazana dva puta zbog odsustva predstavnika gradske vlasti.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Nesa

   Pre deset gidina sam skretao paznju na sindikalnim sastancima na slucaj iskoriscavanja radnika u prodavnicama i malim trgovinama ali su me samo belo gledali.I tada i danas isti su sindikalni rukovodioci i od ovoga nece biti nista

  • Svila

   Radnici u trgovinskom lancima ne mogu 8 sati da sednu zabranjeno im je, plate očajne, ostaju posle radnog vremena, a u malim trgovinama istovar, razmestanje robe i dr. Ako se na pijaci trgovci mogu dogovoriti da je cena paradajza ista kod svih, to se moraju i radnici organizovati i moraju tražiti cenu sata koja čuva dostojanstvo radnika kao i bolje uslove rada. Vlasnik zeli samo profit, radnik je roba za njega. Tako se ponašaju uglavnom većina. Nectar na pr. daje niske plate plus zagađuje Južnu Moravu.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE