Šijan i Mijač prošli na izborima u SANU, ne i Goran Marković

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šijan i Mijač prošli na izborima u SANU, ne i Goran Marković

  Mrđan Bajić, Dejan Mijač, Slobodan Šijan, Aleksandra Vrebalov, Miodrag Tabački, Branimir Karanović, Petar Mitković i Borislav Stojkov kandidati su Odeljenja umetnosti za dopisne članove SANU, dok Goran Marković, Ivana Stefanović, Zoran Erić, Srđan Hofman i Milan Mihajlović nisu dobili podršku ovog odeljenja.

  “Nek ide kako ide”, bio je jedini komentar pozorišnog reditelja Dejana Mijača na to što je jedan od osam kandidata Odeljenja umetnosti SANU za akademika.

  Upravo će se njegovo ime, uz vajara Mrđana Bajića, kostimografa, scenografa i profesora Miodraga Tabačkog, filmskog reditelja Slobodana Šijana, grafičara Branimira Karanovića, kompozitorke Aleksandre Vrebalov i arhitekata Borislava Stojkova i Petra Mitkovića naći na izbornoj skupštini SANU koja je zakazana za četvrti decembar, objasnio je za akademik i slikar Dušan Otašević, inače zamenik sekretara Odeljenja umetnosti Srpske akademije nauka i umetnosti, prenose beogradski mediji.

  “Ti kandidati su dobili podršku Odeljenja umetnosti. Sada ti naši predlozi malo stoje, materijal o njima je dostupan u Odeljenju umetnosti. I svi zainteresovani akademici iz drugih odeljenja mogu da vide taj materijal i steknu neki utisak o našim kandidatima za dopisne članove. To je vrlo korisno i dobro, kao što ja, ako sam zainteresovan, mogu da vidim materijal o kandidatima za Odeljenje matematike, fizike, jer ih dobro ne poznajem, niti imam uvid u njihov rad”, rekao je on i dodao da su imena iz domena umetnosti naširoko poznata, ali da je korisno svim akademicima da vide obrazloženje Odeljenja za svoje kandidate.

  Podršku Odeljenja nisu dobili, kako je potvrdio Otašević, filmski i pozorišni reditelj i profesor Goran Marković, kompozitori Srđan Hofman, Ivana Stefanović, Zoran Erić i Milan Mihajlović. Iako nisu prošli glasanje na Odeljenju umetnosti, time nije, kako precizira naš sagovornik, “zapečaćena sudbina” ovih kandidata kada je u pitanju eventualno članstvo u SANU.

  “Potrebna je većina na glasanju u svakom Odeljenju SANU koje je tajno. Sva ta imena su bila u ponudi. Kada su se glasovi zbrojali, oni nisu dobili dovoljan broj glasova na Odeljenju. Kad imate deset ljudi ne budu svi za istog… Ali, ako su u pitanju predlozi sa strane (podsetimo, predložili su ih FDU, odnosno FMU) oni, ipak, idu na Izbornu skupštinu u kojoj učestvuju svi članovi SANU.

  Ako nema podrške Odeljenja, to ne znači da je na kraju neće dobiti. Dešavalo se to i ranije. Ovo nije konačno, već preporuka Odeljenja umetnosti, koje stoji iza tih kandidata. Izborna skupština je mesto gde se definitivno odlučuje ko će u status dopisnog člana”, objasnio je Otašević.

  Prethodno su podršku za Izbornu skupštinu na Odeljenju jezika i književnosti dobili Miodrag Loma, Milivoj Nenin i Mihajlo Pantić.

  Od osam odeljenja Srpske akademije nauka i umetnosti najmanji broj akademika imaju Odeljenje društvenih nauka, samo sedam, i Odeljenje tehničkih nauka i umetnosti 12. Ukupno je predloženo 37 kandidata za nove dopisne članove SANU, a koliko će biti izabrano znaće se četvrtog decembra.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE