LAVLJA STENA: Nezaboravno iskustvo iz središta džungle (FOTO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  LAVLJA STENA: Nezaboravno iskustvo iz središta džungle (FOTO)

  Poseta Sigiriji je jedno neobično i fenomenalno iskustvo. “Ako putujete u Šri Lanku, obavezno posetite i ovu interesatnu stenu u središtu džungle”, savetuje Nataša Vuković PR i Communication Manager u kompaniji Alma Quattro.

  Sigirija je poznata i kao Lavlja stena (the Lion’s Rock). Nalazi se na UNESKO-voj listi kulturne baštine od 1982. godine, a takođe je proglašena za osmo svetsko čudo. Ova impresivna stena visoka 200 metara nalazi se u oblasti Matale, u središnjem delu ostrva i izgleda kao da ju je neko spustio na zemlju usred ničega!

  U početku je stena služila kao manastir, još u trećem veku pre nove ere. Zatim je u petom veku sinhalski kralj Kasijapa odlučio da ovde izgradi svoju palatu kako bi se zaštitio nakon ubistva oca i nasilno preuzetog trona od svog brata. Strepeći od njegovog napada, Kasijapa je preselio prestonicu iz Anuradapure u Sigiriju. Tokom 18 godina njegove vladavine (477-495), ovo je bila prestonica šrilankanskog kraljevstva i postala je pravo arhitektonsko čudo u to vreme. Čak i danas izgleda nemoguće kako su kraljevska palata i njeni prateći objekti postavljeni na jednom ovako nepristupačnom mestu.

  Posle smrti kralja Kasijape, kompleks je ponovo postao Budistički manastir. U 14. veku je napušten, sve dok britanski major Džonatan Forbs nije video Sigiriju prekrivenu grmljem. Arheološka istraživanja su započeta 1890. godine, a danas je Sigirija jedna od najznačajnijih turističkih atrakcija na Šri Lanki.

  U centru Sigirija kompleksa nalazi se Lavlja stena. Čak i danas se oko nje može videti mreža rovova, kanala, jezeraca, aleja, bedema, kao i vodenih, kamenih i terasastih vrtova koji su povezani stepenicama. Ustvari, ukupno ima 1.280 stepenica do vrha… Veoma su uske i strme, a što se više penjete ka vrhu, sve vam je teže. Postoji nekoliko serija cik-cak stepenica, koje vode prema sigirijskim freskama, Zidu ogledala i Lavljoj kapiji.

  Sigirijske freske su stare preko 1.600 godina. Neki smatraju da predstavljaju konkubine kralja Kasijape, a neki da su to lepe apsare, igračice koje su izvodile ritulne obrede. Prema zapisima na freskama je bilo prikazano preko 500 slika sinhalskih devojaka. Nakon kraljeve smrti su slike uklonjene da ne bi uznemiravale monahe. Danas postoji samo 18 slika devojaka, oskudno obučenih i okićenih nakitom, a njihovo slikanje je strogo zabranjeno.

  Nakon posete freskama, prolazimo pored Zida ogledalo. Napravljen je pre otprilike 1.600  godina kao odbrambeni zid. Zatim je bio toliko uglačan da se kralj Kasijapa ogledao u njemu dok je prolazio.

  Lavlja kapija (Lion Gate) je u prošlosti predstavljala glavu lava, tako da su stepenice ka vrhu vodile pravo kroz usta lavlje glave koja leži između šapa. Možemo samo da zamislimo kako je to izgledalo zastrašujuće  za posetioce i  za neprijatelje! To je i razlog zbog kojeg Lavlja stena ima baš ovo ime, jer reč “Sigiriya” originalno potiče od sinhaleške reči “Sihagri”, što znači Lavlja stena.

  [preporucene_vesti ids=”317493″]

  Danas možemo da vidimo samo dve ogromne šape između kojih se nalaze uske kamene stepenice, a do samog vrha stene nastavljate dalje vijugavim i metalnim stepenicama.

  Za mene je ovo bio najteži deo penjanja.

  Kombinacija koju čine 33ºC, 90% vlage, nedostatak kondicije, uske i strme stepenice… Noge su mi klecale, glava mi je bubnjala od povećanog pritiska i nisam mogla normalno da dišem. Poznat vam je ovaj osećaj? Sigurna sam da ste imali ovakve trenutke u svom životu.

  I dok se penjemo stepenicama srećemo ostale posetioce koji se isto tako osećaju. Iako se vidimo prvi put u životu, dobacujemo jedni drugima reči podrške i smejemo se zajedno! Ali zato je naša mala i hrabra grupa postigla rekord u penjanju na stenu: samo 45 minuta! To je odličan rezultat uzevši u obzir da je obično potrebno od 1 do 3 sata, zavisno od broja posetilaca na lokalitetu i fizičke kondicije.

  Veruje se da je nekadašnja Kraljevska palata imala dva sprata. Danas od nje nije ostalo ništa osim dva kamena stepenika kao podsetnik na nju. A na vrhu vas okružuje sa svih strana fantastični prizor prirode, šuma, brda i planine Šri Lanke. Oko nekadašnjeg mesta gde se nalazila palata, na steni se nalaze mali bazeni, ostaci zidina, vrtova, građevina i, naravno, još stepenica.

  U povratku, u podnožju stene, nalazi se pećina Asana koja je monasima služila za meditaciju, kao i prirodno “isklesana” pećina poznata kao Kobrina pećina, jer stena iznad nje ima oblik kobre. Blizu nje se nalazi i izlaz iz kompleksa, gde je jedan zabavljač mamio kobru da izađe iz korpe. Hm, ubrzanim korakom smo prošli pored njih, za svaki slučaj.

  Poseta Sigiriji je jedno od onih mesta koje vam zauvek ostaju u pamćenju. Verujem da je isto mislila i poznata britanska grupa Duran Duran koja je snimila spot za svoj singl “Save a Prayer” još 1982. godine, baš ovde, na Sigiriji. Dovoljan razlog da ponesite sa sobom flašu vode, šešir, sredstvo za sunčanje, obujete udobnu obuću i krenete ka Lavljoj steni, zar ne?

  Nataša ima i svoj blog o putovanjima, a njene tekstove možete pronaći OVDE.

  Ovde možete videti i fotografije sa ovog egzotičnog putovanja:

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Privatna arhiva Nataše Vuković

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE