Kako je jedno rajsko ostrvo uspelo da zaštiti svoje najveće „blago“?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako je jedno rajsko ostrvo uspelo da zaštiti svoje najveće „blago“?

  La Dig je verovatno jedno od najpoznatijih od 115 ostrva na Sejšelima. Svake godine privlači hiljade turista u Anse Source d’Argent, koji se često naziva najfotografisanijom plažom na svetu zbog svojih impozantnih gromada koje podsećaju na praistorijska vremena, idealne pozadine za holivudske filmove i reklame.

  Posmatrači ptica iz svih krajeva dolaze da prisustvuju retkom prizoru sejšelske crne rajske muholovke, ugrožene vrste endemske za Sejšele.

  Ali možda je manje poznato čudo ostrva nedostatak automobila i kako su stanovnici uspeli da ograniče saobraćaj kako bi zaštitili netaknutu lepotu svoje teritorije od 10 kvadratnih kilometara.

  Sa populacijom od samo oko 3.000 ljudi, Digueois se ponosi time što koristi bicikl kao glavni oblik prevoza, za razliku od većih susednih ostrva Mahe i Praslin, koja su više urbano razvijena. Za meštane automobil je nepotreban, a kretanje biciklima je oduvek bio način života.

  La Dig, Sejšeli (Pixabay)

  „Od malih nogu, moj brat je pokušavao da nas nauči kako da vozimo bicikl. Oni drže sedište i misliš da drže, pa te puste i onda padneš i izguliš kolena. I to je kako naučiš da voziš bicikl”, rekla je Flori Mari, stanovnica La Diga.” Ipak, moja sestra, ona živi u Maheu, i još uvek ne zna da vozi bicikl.”, kazala je ona.

  Turisti takođe učestvuju u lokalnoj tradiciji, iznajmljujući bicikle za istraživanje ostrva. „Poznato je da je La Dig ostrvo bicikala. Dakle, imate klijente koji žele da putuju kolima do plaže, ali većina želi bicikle“, rekao je Travis Mils, koji je vlasnik kompanije za iznajmljivanje bicikala na La Digu, piše BBC.

  Ukupno 60 vozila na ostrvu

  Trenutni broj vozila na ostrvu je 60, što je značajno povećanje u odnosu na 10 koliko ih je bilo 80-ih kada su samo bogate porodice mogle da priušte automobile. Ali to je još uvek mali broj, koji je delimično vezan za poteškoće individualnog vlasništva vozila ovde: nijedan automobil nije dozvoljen osim ako ne pruža javnu uslugu.

  Međutim, porast turističke građevine i potrebnih vozila koja dolaze uz taj posao, izazvali su uzbunu, posebno kod meštana. “Sa više vozila na La Digu, tog aspekta mira, tišine, opuštenosti više neće biti. I to će definitivno imati veliki uticaj na sam La Dig, njegov turizam, okruženje i njegov ekosistem”, rekao je Patrik Andre, glavni sekretar za saobraćaj Sejšela.

  Sejšeli (Pixabay)

  Zaštitnici prirode upozoravaju da bi dalji razvoj mogao uticati na prirodno stanište ugroženih vrsta na ostrvu, kao što je sejšelska crna rajska muholovka, poznata kao Vev na lokalnom kreolskom. Rezervat Veuve , nacionalni park i zaštićeno područje postavljeno da zaštiti endemski Vev, predstavlja krunu prirodne lepote za Digueois.

  TOP 15 destinacija koje će milijarderi posetiti ove godine

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay; Pixels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE