Šefica MMF za dodatnih 650 mlrd. USD u borbi protiv koronakrize

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šefica MMF za dodatnih 650 mlrd. USD u borbi protiv koronakrize

  Izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva izjavila je da će do kraja juna predložiti podelu novih specijalnih prava vučenja (SDR) u protivrednosti 650 milijardi dolara za borbu zemalja protiv pandemije.

  Nova raspodela SDR bi zemljama-članicama fonda, od kojih su mnoge teško pogođene pandemijom covida-19, omogućila veliku podršku likvidnosti, ne povećavajući teret njihovog duga, istakla je Georgieva.

  Time bi im se oslobodila finansijska sredstva za borbu protiv pandemije koronavirusa, podršku programima vakcinacije i ostalim hitnim merama, rekla je u saopštenju Georgieva, koja će predlog izneti izvršnom odboru MMF.

  Članovi odbora su na sastanku u utorak dali “široku podršku” stručnjacima MMF da izrade predlog o novoj alokaciji SDR u protivrednosti 650 milijardi dolara kojom bi se podmirila globalna dugoročna potreba za rezervnom imovinom, rekla je ona.

  Nova alokacija SDR bila bi prva nakon one u protivrednosti 250 milijardi dolara, odobrene 2009.godine, tokom globalne finansijske krize.

  Ako dobiju zeleno svetlo, dodatne rezerve, koje bi zemlje članice mogle pretvoriti u konvertibilne valute ili ih podeliti sa zemljama kojima su sredstva potrebna, trebalo bi da budu na raspolaganju u drugom delu godine.

  Nova procena MMF globalnih potreba za rezervama, koja se sprovodi svakih pet godina, pokazuje jasnu potrebu za dodatnim SDR budući da se zemlje teško bore s pandemijom koronavirusa, izjavili su upućeni izvori.

  Proteklih nedelja najrazvijenije ekonomije sveta grupe G7 i šira grupa 20 najrazvijenijih i najvećih privreda u nastajanju (G20) podržala su novu alokaciju nakon što je američka ministarka finansija Dženet Jelen najavila podršku, uz određene uslove.

  Yellen je zatražila veću transparentnost u korištenju SDR i trgovini “valutom” MMF, dodaje Rojters.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: EbS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE