Šefica MMF "motiviše" države: TROŠITE koliko možete, pa i MALO VIŠE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šefica MMF “motiviše” države: TROŠITE koliko možete, pa i MALO VIŠE

  Kreatori politika širom sveta trebalo bi da oberučke prihvate povećanje rashoda kako bi pomogli oživljavanje njihovih privreda koje posrću, poručila je šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Gergijeva na ruskom godišnjem Gajdar ekonomskom forumu.

  Izvršna direktorka MMF nije iznela nikakve konkretne ekonomske prognoze, ali je jasno stavila do znanja da želi da vlade povećaju potrošnju i ponovila da je međunarodno sinhronizovani pristup rešavanju problema najbolji za rast.

  “MMF je 2020. godine obezbedio finansijsku podršku za 83 zemlje”, rekla je Georgijeva.

  Dodala je da sa aspekta aktuelnih politika ona još od marta 2020. godine, što je vrlo neoubičajeno za MMF, apeluje na države da troše više.

  “Trošite koliko možete, a onda potrošite i malo više. I dalje se zalažem za prilagođavanje monetarnih i fiskalnih mera koje štite ekonomije od kraha u trenutku kada s razlogom ograničavamo i proizvodnju i potrošnju stanovništva”, rekla je šefica MMF.

  Georgijeva je pohvalila sinhronizovani odgovor Rusije na ekonomske izazove izazvane pandemijom kovid-19, pominjući u tom kontekstu i monetarno ublažavanje centralne banke i fiskalne podsticaje Ministarstva finansija.

  Ona je takođe pozvala na veću međunarodnu saradnju u naporima za digitalni i zeleni rast, kao što je to bio slučaj tokom aktivnosti na razvoju vakcina protiv kovida.

  “Zaposleni u MMF su izračunali da bi udruženi fiskalni podsticaji Grupe 20 najrazvijenijih ekonomija sveta u oblasti zelene infrastrukture, ako se to radi koordinirano, doneli za dve trećine veći rast, nego ako svaka zemlja to radi samostalno”, rekla je Georgijeva.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: EbS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE