Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Savet za BDP: Ulaganje u infrastrukturu čuva privredni rast

  Za očuvanje održivog privrednog rasta u Srbiji neophodna su dalja ulaganja u kapitalne projekte u oblasti putne i železničke infrastrukture, ali i efikasne realizacije i izvršenja budžeta u oblasti zdravstva, energetike, zaštite životne sredine, sportske i komunalne infrastrukture, ocenjeno je na sednici Saveta za koordinaciju akivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP).

  Sednici Saveta kojom je presedavala premijerka Ana Brnabić prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  Kako je saopštila Vlada Srbije, imajući u vidu nepovoljne pokazatelje aktuelne energetske i ekonomske situacije u svetu, na sednici su analizirana domaća i globalna kretanja sa projekcijama privrednog rasta za tekuću godinu i mogućnostima za održanje finansijske stabilnosti zemlje.

  Sednica Saveta za BDP (arhiva, foto: screenhsot)

  Rečeno je da su u oblastima turizma, informacionih tehnologija i usluga ostvareni dobri rezultati, a da su mere preduzete u privlačenju direktnih stranih investicija u prethodnoj godini bile značajan pokretač domaće privrede i dodatni podsticaj za otvaranje novih radnih mesta.

  Poseban akcenat na stočarstvo

  Ocenjeno je da je uslužni sektor je u prethodnoj godini imao ulogu dominantnog nosioca privrednog rasta.

  Кada je u pitanju poljoprivreda, ukazano je na značaj ulaganja u dodatne mere zaštite od prirodnih nepogoda, pre svega radarske sisteme za protivgradnu odbranu, sisteme za navodnjavanje, elektrifikaciju polja.

  „Poseban akcenat stavljen je na dodatne podsticaje stočarstvu, koje u poslednjim godinama beleži trend opadanja. Resorno ministarstvo će raditi i na revidiranju kriterijuma za učešće u IPARD programu kako bi veći broj registrovanih gazdinstava mogao da aplicira za ova evropska sredstva za poljoprivredu“, navodi se u saopštenju.

  Jedna od mera koju će Savet za BDP pratiti tokom godine je i brzina izdavanja lokacijskih uslova i građevinskih dozvola kako bi se oslobodio pun potencijal privatnih investicija u Srbiji.

  Zaključeno je da je dalje podsticanje dualnog obrazovanja izuzetno važno, s obzirom na potrebe domaćeg tržišta i činjenicu da oni koji su obrazovani po ovom sistemu lakše dolaze do posla i bolje plaćenih radnih mesta.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE