Šaranović NE OČEKUJE "otrovnu pilulu" već JEDNAK TRETMAN

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šaranović NE OČEKUJE “otrovnu pilulu” već JEDNAK TRETMAN

  Posle najava da bi uprava Kraša mogla samostalno da isključi pravo prvenstva određenim deoničarima, oglasio se i srpski biznismen Nebojša Šaranović, direktor Kappa Star Limited (KSL), kompanije koja je već otkupila više od 22 odsto deonica hrvatske kompanije.

  Šaranović je u pisanoj izjavi izrazio očekivanje da KSL ima jednak tretman kao i svi drugi akcionari Kraša.

  “Kako je pitanje povećanja osnovnog kapitala i izdavanja novih akcija u izvornoj nadležnosti Glavne skupštine, nejasno je zašto je Upravi kompanije dato tako širokom ovlašćenje, bez ikakvih smernica o ceni akcija, pa čak i sa mogućnošću isključenja prava prvenstva samo nekim akcionarima”, rekao je Šaranović.

  Verujemo da ova odredba, odnosno ovlašćenje dato Upravi, neće biti zloupotrebljeno time što bi bilo koje akcionar bio isključen iz prava prvenstva ili time što bi nove akcije bile izdate po neprimereno niskoj ceni, precizirao je.

  Takav eventualni postupak, nadovezao se Šaranović, bio bi u direktnoj suprotnosti sa načelom jednakosti akcionara, kao jednim od osnovnih principa akcionarstva.

  “Neodgovornom primenom ovog ovlašćenja nanela bi se značajna šteta svim akcionarima, a pre svega samom Krašu. Duboko verujemo da će članovi Uprave profesionalno obavljati svoju funkciju ne stavljajući nijednog akcionara Kraša u diskriminišući položaj, jer bi svako drugačije ponašanje povuklo za sobom materijalnu i krivičnu odgovornost članova Uprave.

  Poznato nam je da odredba o odobrenom kapitalu nije korišćena prilikom povećanja osnovnog kapitala Kraša u 2018.godini, kad je osnovni kapital povećan odlukom Glavne skupštine, pa ne vidimo zbog čega bi se ista primenjivala u budućnosti.”

  “Samim tim što smo na hrvatsko tržište ušli sa značajnim ulaganjem i pokazujemo puno poverenje u stabilno tržište kapitala i pravni okvir Republike Hrvatske i verujemo da ćemo biti tretirani ravnopravno kao i svi drugi investitori”, zaključuje se u izjavi direktora KSL.

  Hrvatski mediji su preneli da je Skupština Kraša ovlastila Upravu i Nadzorni odbor da u roku od pet godina mogu samostalno, bez sazivanja Skupštine deoničara, doneti odluku o dokapitalizaciji u najvećem iznosu od 250 miliona kuna (33,6 miliona evra) i isključiti pravo prvenstva određenih deoničara pri upisu deonica.

  Izvor: BIZLife

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE