Saopštenje NBS povodom zabrane onlajn plaćanja na tuđe ime

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Saopštenje NBS povodom zabrane onlajn plaćanja na tuđe ime

  U medijima se pojavila vest da je Narodna banka Srbije poslala dopis bankama da obaveste klijente da plaćanje bilo kojih računa preko interneta koji su na tuđe ime nije više dozvoljeno.

  Dobili smo ovaj dopis pre nekoliko dana i svi smo bili u čudu. Već smo počeli da obaveštavamo klijente. NBS je navela da je plaćanje na tuđe ime protivzakonito, ali nisu rekli koji se to zakon krši. U objašnjenju kažu da su postojale brojne malverzacije i da na ovaj način hoće da ih spreče”, ističe izvor iz jedne banke, piše Blic.

  Ovo je saopštenje iz kabineta guvernera:

  Zabrana neovlašćenog pružanja platnih usluga nije onemogućavanje online plaćanja

  Narodna banka Srbije, je u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima utvrdila da se značajan broj fizičkih lica, koja sa bankama imaju zaključene Ugovore o otvaranju, vođenju i gašenju tekućih računa i Ugovore o pružanju usluga elektronskog bankarstva , korišćenjem WEB E-bank i mBank servisa, bavi neovlašćenim pružanjem platnih usluga. Ta lica su vršila plaćanja za račun različitih i veći broj fizičkih lica, najčešće za registraciju motornih vozila i za mesečne obaveze po računima za struju. Neka lica su preko svog tekućeg računa izvršila preko 1.000 transakcija u iznosu preko 8 miliona dinara.

  Kako je napred navedeni način plaćanja postajao sve masovniji, Narodna banka Srbije je uputila pomenuti dopis bankama da bi se blagovremeno sprečilo kršenje Zakona o platnim uslugama. Pogrešno je protumačeno da je dopis imao za cilj da onemogući klijente da vrše online plaćanja, pod kojima se podrazumeva plaćanje računa za potrebe, primera radi, svog domaćinstva, članova porodice, rodbine i slično, već je cilj da se takvo plaćanje ne vrši u komercijalne svrhe, odnosno kao poslovna delatnost.

  Namera ovog dopisa bankama je da one blagovremeno opomenu lica za koja primete da se bave neovlašćenim pružanjem platnih usluga (i na taj način kompromituju pravu svrhu mogućnosti koju je NBS, radi povećanja konkurencije bankama i Pošti, dala – da i nebankarske institucije pružaju platne usluge), jer su za to predviđene značajne novčane kazne. Određena lica kod kojih su utvrđene zloupotrebe uveravala su Narodnu banku Srbije da su pomenute usluge obavljali iz neznanja i da su momentom dobijanja pravih informacija odmah prestajali sa pružanjem tih usluga.

  Takođe, želimo da istaknemo da su neke banke razumele namenu i svrhu dopisa i u skladu sa njim postupile, dok je drugim bankama očigledno bilo jednostavnije da sa klijentima sa kojim imaju zaključene pomenute ugovore raskinu saradnju, što je dovelo i do ovih neželjenih reakcija.

  Imajući u vidu sve izneto, Narodna banka Srbije još jednom ističe da se plaćanje preko ovih servisa može nesmetano, kao i do sada, koristiti za plaćanja računa, primera radi, za domaćinstvo u kome žive, svojih članova porodice i slično, ali se ne može koristiti za plaćanje računa radi naplate provizije za tu uslugu, odnosno kao poslovna delatnost, ukoliko za to nisu ovlašćeni.

  Ovim putem takođe naglašavamo da ukoliko fizička i pravna lica obavljaju poslove platnog prometa preko fizičkih i pravnih lica koja nemaju odgovarajuću dozvolu Narodne banke Srbije, odnosno preko lica koja nezakonito pružaju platne usluge, postoji visok nivo izvesnosti da korisnici takvih usluga mogu pretrpeti znatnu štetu, a efikasna i blagovremena zaštita njihovih prava i eventualni povraćaj novčanih sredstava bi u ovom slučaju bili gotovo onemogućeni.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE