Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Samo Srbija i BiH naplaćuju PDV na donacije

  Uz Bosnu i Hercegovinu, Srbija je trenutno jedina evropska država koja naplaćuje PDV na donacije, a uprkos najmanje 15 godina konstantne priče da bi to trebalo ukinuti, država to ne čini.

  Time što ne ukida PDV na donacije država, kako kaže Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku, sputava sve institucije, ali sprečava i to da pomoć stigne tamo gde je potrebna. To je naročito izraženo, napominje, upravo u tom delu koji se tiče doniranja medicinskih aparata i opreme.

  „Mi imamo firme koje uvoze medicinsku opremu i koje su od 2008. naovamo imale situacije da velike organizacije, kompanije iz inostranstva žele da doniraju neku opremu bolnicama u Srbiji, a da to nisu na kraju mogli da urade zbog komplikovane procedure.“

  Dešavalo se da odustanu, a u pitanju je bila roba vredna nekoliko miliona evra. Uz to, da ne pominjem koliko smo siromašni i kako je naša dijagnostika očajna, jedna od najgorih u Evropi, uz Albaniju i Makedoniju, napominje Rajić.

  Očigledno da država, odnosno Poreska uprava nije napravila dovoljno dobar mehanizam i ne može da utvrdi da li je novac doniran kako treba ili je došlo do zloupotrebe. U zemljama u kojima to funkcioniše tok novca se prati do kraja. Kod nas to nije slučaj, i sada zbog jedan odsto prevaranata imamo da 99 odsto onih koji žele da pomognu to ne mogu da urade, naglašava Rajić.

  Podaci o tačnom broju donacija u Srbiji, kako kaže, ne postoje jer kod nas u sistemu nema jasne granice između toga šta su humanitarne donacije, šta donacije koje neko uplaćuje rodbini. Sve dok se unutar Poreske uprave ne napravi prava reforma ni ovo neće moći da se reši, smatra naš sagovornik.

  Kada pričamo o medicinskoj opremi, u Hrvatskoj, na primer sedam puta je više donacija iz inostranstva nego kod nas, a oni imaju nekih četiri miliona stanovnika i mnogo manje bolnica i domova zdravlja nego mi, napominje Rajić.

  Od Ministarstva finansija prošle nedelje nije dobijen odgovor da li postoji mogućnost da se ukine PDV na donacije, ali je početkom prošle godine iz ovog Ministarstva za TV N1 rečeno kako su zakonom „propisane poreske olakšice koje se odnose na priznavanje izdataka za humanitarne svrhe kao rashod u iznosu najviše do pet odsto od ukupnog prihoda“.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE