Samo proizvodi sa oznakom "Republika Kosovo"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Samo proizvodi sa oznakom “Republika Kosovo”

  Kosovski ministar trgovine i industrije Endrit Šalja primio je naredbu da onemogući prodaju i uvoz robe na čijim deklaracijama piše “Kosovo i Metohija”, “Kosovo Unmik” ili “Rezolucija 1244”, jer ona dolazi iz centralne Srbije i BiH, piše prištinska Koha.

  Nakon dojave građana i inspekcije koja je proveravala sertifikate, Šalji je izdata naredba da sprovede zabranu prodaje ovih proizvoda na svim prodajnim mestima, kao i njihov ulazak na Kosovo.

  Nakon toga, Šalja je prosledio naredbu kosovskoj tržišnoj inspekciji sa zahtevom da se roba sa pomenutim oznakama na deklaraciji odmah ukloni iz prodavnica. Naredba se odnosi i na robu sa svakom drugom etiketom osim za proizvode na čijim deklaracijama piše “Republika Kosovo”.

  Šalja je i od kosovske carine zatražio da spreče ulazak svake robe koja u deklaraciji ima takve oznake.

  Ove naredbe su došle nakon što je KTV objavila prilog da na tržištu kosovske teritorije mogu da se kupe proizvodi na čijim deklaracijama piše “Kosovo i Metohija”, a kao primer su naveli nekoliko vrsta deterdženata za pranje veša.

  Navedeno je i da neki potrošači kažu da prilikom kupovine proizvoda u prodavnicama vode računa samo o isteku roka, ali ne i o tome što piše na deklaraciji odakle ona potiče.

  Direktor kosovske carine Bahri Beriša rekao je ranije da u postupku carinjenja postoji, mada, kako je rekao, retko i roba sa deklaracijama na kojima piše “Kosovo i Metohija”, ili “Rezolucija 1244”. Prema njegovim rečima, ta roba potiče iz Srbije, BiH ili Grčke.

  Vlada u Prištini odlučila je ranije da za deset odsto poveća porez na robu iz Srbije i BiH. Srbija je upozorila da je to suprotno Cefta sporazumu, ali i najavila da neće učestvovati na predstojećem sastanku te organizacije koji treba da bude održan u Prištini.

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE