Sad ni komšija neće da vodi zgradu bez naknade

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sad ni komšija neće da vodi zgradu bez naknade

  Uvođenjem profesionalnih upravnika, u mnogim zgradama je nastao još veći raskol, jer ni komšije koje su godinama volonterski bile predsednici kućnih saveta taj posao više neće da rade za džabe.

  U mnogim zgradama su uveli obavezno plaćanje i za upravnike iz redova stanara. Razlika je uglavnom to što je komšijska tarifa malo niža nego kod profesionalca i, u zavisnosti od dela naselja i grada, iznosi od 150 do 400 dinara.

  Upravnici za angažovanje u slobodno vreme traže određenu nadoknadu, s obzirom na to da će u skladu s novim Zakonom o stanovanju imati mnogo više obaveza.

  Visina naknade koju bi vlasnici posebnih delova plaćali upravniku ne mora biti usklađena sa iznosima koje propisuju jedinice lokalne samouprave. U resornom ministarstvu kažu da stanari odlučuju koliko će platiti svom upravniku, odnosno komšiji, za rad i trud.

  U Ministarstvu građevinarstva kažu da novi zakon ne predviđa obavezu plaćanja upravnika, ali je ni ne zabranjuje.

  Svakako, ako je volja stanara da izdvoje naknadu za rad svog komšije, jer radi za dobrobit svih, trebalo bi da zaključe ugovor o delu ili neki drugi ugovor koji bi pružio osnov da se na zakonit način obavi plaćanje, objašnjavaju u resornom ministarstvu.

  U slučaju da skupština stambene zajednice odluči da će upravnik za svoj rad primati novčanu naknadu, treba da odredi i njenu visinu.

  U Ministarstvu napominju da plaćanje upravnika iz redova stanara može biti regulisano i posebnim pravilima vlasnika. Taj akt se usvaja jednoglasno, od strane svih vlasnika posebnih delova, a njime se uređuju međusobni odnosi, prava i obaveze u pogledu upravljanja i održavanja zgrade.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE