Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SAD i Evropa najjači trgovci oružjem

  Prihodi od prodaje vojne opreme i usluga ponovo su porasli prošle godine, nakon petogodišnje stagnacije, a zapadne kompanije zadržale su dominantnu poziciju među 100 najvećih proizvođača, objavio je Stokholmski međunarodni institut za mirovna istraživanja (SIPRI).

  U 2016. godini stotinu vodećih proizvođača oružja i vojne opreme u svetu ostvarilo je ukupno 375 milijardi dolara prihoda, što je 1,9 posto više nego u godini ranije, objavio je SIPRI.

  Proizvođači vojne opreme iz SAD i zapadne Evrope zadržali su dominantne pozicije na globalnom tržištu oružja i njihov udeo u globalnoj prodaji oružja u 2016. iznosio je više od 82 posto.

  Najveći je prodavač oružja u svetu i prošle godine bio američki Lockheed Martin, s prihodima od 40,8 milijardi dolara, što predstavlja povećanje od 10 posto u odnosu na 2015. godinu.

  Boeing je zauzeo drugo mesto na listi s prihodima od 29,5 milijardi, a treće je pripalo takođe američkom Raytheonu, koji je s 22,9 milijardi dolara istisnuo britanski BAE Systems.

  Među 100 najvećih ukupno je 38 kompanija sa sedištem u SAD. Ukupno su američke kompanije u 2016. ostvarile 217 milijardi dolara prihoda, četiri posto više nego u godini ranije, utvrdili su u SIPRI, objašnjavajući takav rezultat američkim operacijama u inostranstvu i prodaji velikih oružanih sistema.

  Prihodi kompanija sa sedištem u zapadnoj Evropi stagnirali su prošle godine na 91,6 milijadi dolara, s tim što su povećanje prihoda zabeležile namenske kompanije iz Velike Britanije i Nemačke.

  Deset najvećih proizvođača, iz SAD i zapadne Evrope, ostvarilo je gotovo polovinu ukupnih prihoda u 2016. godini.

  Udeo ruskih kompanija u globalnim prihodima iznosio je prošle godine 7,1 posto. Najveći ruski proizvođač pritom bio United Aircraft Corporation, koji je s prihodima od 5,2 milijarde dolara zauzeo 13. mesto na globalnoj listi.

  Ukupno deset ruskih kompanija sa liste ostvarilo je prihode od 26,6 milijardi dolara, sa povećanjem od 3,8 posto.

  Prihodi južnokorejskih kompanija porasli su 20 posto. Veće prihode zabeležili su i proizvođači iz Brazila i Turske dok su oni iz Indije zabeležili blagi pad.

  Kineske kompanije nisu uvrštene u istraživanje zbog manjka podataka, a na osnovu gotovo utrostručene potrošnje na obranu od 2002. do 2016. godine, u SIPRI procjenjuju da bi u popis 100 najvećih moglo biti uvršteno najmanje devet kineskih kompanija.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Lockheed Martin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE