S razlogom odlažu tendere za "raubovani" RTB

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  S razlogom odlažu tendere za “raubovani” RTB

  Dok u Vladi Srbije očekuju da se problem RTB Bora reši do kraja ove godine, stručnjaci smatraju da će priča oko rudarskog basena biti znatno složenija nego što su političari spremni da prikažu.

  Na izvestan način, to dokazuje i što je novi rok za raspisivanje tendera za strateškog partnera, još jednom odložen i od prvobitnog plana da bude raspisan u martu, pomereno je na maj ili izvesniji jun.

  “Čitavu deceniju slušamo kako će problem poslovanja Borskog basena biti rešen, ponavljaju se priče o velikom interesovanju stranih kompanija, ali osim tri neuspela pokušaja prodaje, do sada se ništa još nije desilo”, kaže za Danas Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

  On objašnjava da se, uprkos željama vlasti, do kraja godine ne mogu rešiti veliki problemi poslovanja i pozicije RTB na tržištu.
  [preporucene_vesti ids=”288333″]

  “Reč je o raubovanom preduzeću u kome su se poslovodstva trudila da za mandata iz kompanije izvuku koliko je god moguće, ostavljajući strateške odluke za buduće upravljače. Nagomilane teškoće ne mogu se brzo ispraviti, a postupak usložnjava i činjenica da je bakar berzanska roba čija vrednost varira.”

  Odluka potencijalnih partnera zbog toga ne zavisi samo od ustupaka koje je Vlada spremna da im učini, niti od iznosa otpisanih dugova. Oni ispituju i druge okolnosti koje mnogo više utiču na uspešnost tog posla, objašnjava Savić i dodaje da su do sada najčešće pominjane kineske kompanije, koje jesu moćne, dobro organizovane i iza njih stoji jaka država, ali se još ne zna da li one hoće da uđu u tu priču.

  Ono što takođe može u tehničkom smislu da uspori proces dolaska novog partnera je to što i pored stalno najavljivanih prodaja, još uvek nije urađena procena vrednosti Borskog basena.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Bor Boranin

   RTB Bor je “raubovan” iznutra i spolja, a još i iz drugih razloga odlažu tendere za RTB. Ima se osećaja da ministar Antić prvi put čuje o RTB Bor i o njegovoj privatizaciji, dokapitalizaciji, izbor strateškog partnera, profesionalnog menadžmenta i šta još toga? Prisutne su informacije o zainteresovanosti za RTB Bor mali milion interesenata, a stoje milion želja naših političara u vezi RTB Bor. Antić "zaboravio" namerno ili nenamerno da se ovakve akcije i muljanja odvijaju najmanje zadnjih deset godina. Informacije koje lansiraju čelnik RTB Bor, Spaskovski, ΛV i određeni broj ministara imaju za cilj zamajavanje javnosti. Sve dok RTB Bor pokriva sve želje i potrebe političara i menadžmenta RTB Bor od para, bakra, zlata i druga muljanja oni uspešno će zadržati svoj najveći zaštitni paket u RTB Bor i aktivnosti o izboru strateškog ili drugog partnera sve akcije će se i na dalje odlagati (decembar, mart i za sada jun), jer političari nemaju meru u muljanju i ljudskom licemerju, a prohtevi im se uvećavaju iz minuta u minutu.  Da ipravim profesora Lj. Savića: maksimalna proizvodnja anodnog bakra je ostvarivana devedesetih godina prošlodruga ispravkag veka 174 hiljade tona anodnog bakra i druga ispravka u RTB Bor nije napravljena nova topionica bakra već samo fleš peć za topljenje koncentrata bakra, a ostali delovi topionice (konvertori, anodne peći, infrastruktura putevi, skladišta i dr.) su iz ranijih perioda.

  • Dr Miggyy

   Власт и генерални директор РТБ Бор су толико поштени према РТБ Бор, да их већ и савест гризе?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE