Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rusija otkrila planove za digitalnu rublju – domaći sistem plaćanja

  Ruska centralna banka planira da pokrene digitalnu rublju do 2023. godine i da proširi mogućnosti korištenja svoje Mir kartice za plaćanje.

  Prema planu, digitalna rublja bi trebalo da bude spremna do sledeće godine kako bi omogućila međunarodno plaćanje. Cilj je proširiti broj zemalja koje prihvataju rusku Mir bankovnu karticu, prenose mediji.

  „Digitalna rublja je među prioritetnim projektima. Brzo smo kreirali prototip, a sada vršimo testove s bankama i sledeće godine ćemo postepeno da obavljamo prve transakcije“, saopšteno je.

  Koncept nacionalne digitalne valute je Banka Rusije predstavila krajem 2020. godine. Očekuje se da će nova forma novca koegzistirati sa gotovinom i bezgotovinskom rubljom. Za razliku od virtuelnih valuta poput bitcoina, digitalna rublja je osmišljena tako da predstavlja minimalni rizik jer će je lansirati državni monetarni regulator, a podržana je i tradicionalnim novcem.

  Moskva želi da poveća broj zemalja koje prihvataju Mir bankovne kartice nakon što su se međunarodne korporacije Visa i MasterCard pridružile sankcijama i prekinule svoje operacije u Rusiji. Nacionalni sistem plaćanja Mir lansiran je 2015. godine, piše Klix.

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE