Rusija nacionalizuje 60 zapadnih kompanija

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rusija nacionalizuje 60 zapadnih kompanija

  Folksvagen, Epl, Ikea, Majkrosoft, Šel, Mekdonalds, Porše i Tojota nalaze se na listi kompanija koje će ruske vlasti, najverovatnije, nacionalizovati i predati na upravljanje lokalnom menadžmentu, javlja Izvestja.

  Merama koje će biti preduzete kada vlada i tužilaštvo donesu odluke obuhvaćeno je 60 zapadnih kompanija, koje su od uvođenja sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu, obustavile rad.

  Odmah nakon što su te kompanije obustavile rad, ruska Inicijativa za zaštitu prava potrošača zatražila je od vlade i tužilaštva da preduzmu odgovarajuće mere u cilju zaštite prava potrošača.

  Predlog da ruski menadžeri preuzmu upravljanje ovim kompanijama, piše Izvestja, podržao je i predsednik Vladimir Putin, navodeći da se “moraju štititi prava stranih investitora i partnera koji nastavljaju da rade u Rusiji”.

  “Nemamo od čega da se krijemo. Radićemo sa svim stranim partnerima koji to žele”, rekao je Putin.

  Suštinski, ruski rukovodioci preuzeće upravljanje nad kompanijama koje su napustile tržište te države i u kojima su stranci vlasnici najmanje 25 odsto kapitala.

  Putinov portparol, Dmitrij Peskov potvrdio je da se razmatraju različiti modaliteti nacionalizacije, ali da za sada nema konačne odluke.

  Direktor Volksvagena: Veća šteta za privredu zbog rata nego pandemije

  Izvor: RTS

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE