Rusi modernizuju BG Voz?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rusi modernizuju BG Voz?

  Do leta bi trebalo da bude potpisan međudržavni sporazum Srbije i Rusije koji će omogućiti učešće ruskih kompanija u razvoju i modernizaciji BG voza, a planirana je i nabavka 39 kompozicija “Lastočke” (“Lastavice”), savremenog ruskog voza.

  U okviru posete Moskvi, delegacija grada Beograda obišla je danas gradsku železnicu i vozila se nekoliko stanica, prenosi Beoinfo. Kako se navodi, od predstavnika gradske železnice imali su priliku da čuju kako taj vid prevoza funkcioniše i na koji način je razvijan tokom godina.

  Gradskom železnicom vozili su se zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, direktor JKP Beogradski metro i voz Stanko Kantar, gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević i savetnik zamenika gradonačelnika Aleksandar Kemiveš.

  BG voz trebalo bi da se modernizuje po ugledu na moskovsku gradsku železnicu, tzv. Moskovski centralni prsten (MCK), a pored kompanije Ruske železnice (RŽD) i ruska kompanija Sinara — transportne mašine je zainteresovana da se uključi u taj projekat i to u delu koji se tiče gradnje, dopremanja kompozicija i njihovog servisiranja.

  Takođe, razmatraju se i varijante lokalizacije proizvodnje i usluga, da bi se tokom realizacije tog projekta uključilo što više srpskih kompanija i srpskih proizvođača.

  “Razgovarali smo o onome što Ruske železnice rade u Srbiji i biće vrlo važno na koji način će se RŽD uključiti u projekat realizacije dogradnje i izgradnje Beogradskog železničkog čvora.”

  Dogovorili smo se da u naredne dve nedelje njihovi stručnjaci i inženjeri dođu u Beograd zajedno sa predstavnicima kompanije Sinara i da još jednom obiđu trase, da se postojeće stanje dobro izanalizira. Pred nama su zaista krupni koraci i mnogo posla, rekao je Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.

  On je dodao da se razgovaralo i o tome da se kroz međudržavni sporazum kompanija Sinara, kao nosilac projekta, uključi u izgradnju Beogradskog železničkog čvora.

  “Sa preko 200 kilometara dogradnje i rekonstrukcija pruga, sa 39 kompozicija, to će sigurno biti jedan od najvećih projekata od blizu milijardu evra”, rekao je Mladenović.

  39 kompozicija “Lastočke”

  Pomoćnik gradonačelnika je ocenio da je nabavka 39 kompozicija “Lastočke” ambiciozan plan, ali veoma potreban Beogradu i njenim građanima, koji će duže trase prelaziti za znatno kraće vreme.

  Vesić je rekao da će iskustva Moskve moći da se primene u razvoju BG voza, naše gradske železnice koja će se razvijati uporedo sa metroom.

  Mladenović je “Lastočku” nazvao “vozom budućnosti” i dodao je da Rusi sada rade i na vozu koji će ići 400 kilometara na sat i koji će povezati Moskvu i Sankt Peterburg.

  “Uveren da ćemo u narednom periodu zajedno sa ‘Sinarom’ i RŽD-om dobiti Beogradski železnički čvor koji ima danas Moskva, a koji prevozi više od pola miliona putnika na dnevnom nivou i koji doprinosi novom i drugačijem razvoju Moskve”, rekao je Mladenović.

   

  Izvor: Sputnjik

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE