Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  VEČERAS NA TV-u: Kako se ponovo rađa Svetski trgovinski centar

  „Svetski trgovinski centar Jedan“ u Njujorku najviša je kula u Americi, a treća po visini na svetu. Kula je koštala više od tri milijarde dolara i predstavlja pravu tvrđavu od stakla, betona i čelika. U njoj je pohranjeno četrdeset šest hiljada tona čelika.

  Nastao na zgarištu dva urušena nebodera, pod naletom terorizma, sagrađen da odoli bombardovanju i sličnim masivnim udarima, Svetski trgovinski centar izgrađen je kao odgovor čovečanstva na teror ideološke isključivosti i fizičke sile.

  Sem tri hiljade mrtvih 11. septembra 2001, napadi su za sobom ostavili i ogromnu rupu u zemljištu koje pokriva površinu od šest i po hektara u samom centru grada.

  Debata o rekonstrukciji ovog područja trajala je godinama. Sukobljavala su se dva oprečna mišljenja. Pojedinci su smatrali da ovo zemljište ne treba dirati, drugi su verovali da nulta tačka upravo zahteva živo obeležje.

  Na Konkurs se javilo je preko dve hiljade firmi. Sedam projekata je ušlo u najuži izbor. Godinu dana po prijemu svih projekata Agencija je objavila konačan izbor. Kule bliznakinje biće zamenjene sa četiri zgrade namenjene za poslovni prostor… Odluka o njihovom budućem životu time je doneta. Ukupna visina simbolički će obeležiti američku istoriju: prva kula biće visoka 1776 stopa, što je broj koji označava godinu potpisivanja Deklaracija o nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država.

  Večeras u 23.35 na drugom programu RTS-a. 

  Izvor: RTS

  Foto: RTS promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE