Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ritejl sektor nakon pandemije COVID-a: Kako će se razvijati poslovanje IMMOFINANZ-a u Srbiji

  Vraćajući se gotovo uobičajenom poslovanju, kakvo smo poznavali pre pandemije, postalo je jasno da su različite industrije osetile duboke posledice krize koju je izazvao COVID-19. To važi i za ritejl sektor koji je morao da se prilagodi novim navikama potrošača. Ipak, jedno je sigurno – uprkos krizi, tržište nastavlja svoju ekspanziju, bar kada je reč o ritejl parkovima koji su se pokazali kao jedinstven format, otporan na krizu.

  Austrijski IMMOFINANZ, vodeći investitor u oblasti komercijalnih nekretnina na tržištu Centralne i Istočne Evrope (CIE), u Srbiji poznat po svom brendu ritejl parkova širom zemlje – STOP SHOP, dao je primer kako iz krize izvući najbolje, a Gerald Grüll, direktor maloprodaje u IMMOFINANZ-u, detaljnije nam govori o tome kako čvrsta ritejl strategija i stabilni planovi rezultiraju uspehom.

  • Kako je pandemija uticala na poslovanje ritejl parkova?

  COVID-19 je definitivno uticao na većinu zakupaca ritejl objekata – ali u različitoj meri i sa različitim dugoročnim efektima. Kao najveći vlasnik i operater ritejl parkova na tržištu CIE, vidimo da su diskonti bili posebno uspešni zbog rastuće svesti potrošača o cenama proizvoda tokom teškog ekonomskog perioda. Primetili smo da je u 2020. promet u našim ritejl parkovima bio nešto veći nego u 2019, kada je u pitanju ukupan portfolio, izuzevši dane potpunog zatvaranja. Ovo očigledno dokazuje da je koncept ritejl parka odlično funkcionisao i tokom pandemije.

  • Koliko investitori, posebno stranci, žele da se uključe u ovaj sektor?

  Investitori uvek gledaju prinose, prihode i druge finansijske pokazatelje. Trenutno na tržištu postoji velika likvidnost, a investicione alternative su retke na polju komercijalnih nekretnina. Zato se potražnja za ritejl parkovima povećala. Za sada region CIE nudi najatraktivnije prinose i cene u ritejl sektoru.

  • Uprkos pandemiji, imovinom ritejl parkova i dalje se trguje, uključujući nedavni ugovor između IMMOFINANZ-a i kompanije Mitiska REIM, belgijskog investitora specijalizovanog za ove vrste komercijalnih nekretnina. Da li je kriza u ritejl sektoru promenila cene i da li je sada pravo vreme za kupovinu ili potražnja nadmašuje ponudu?

  Ritejl parkovi su sigurno dobili više pažnje nego pre pandemije, jer međunarodni investitori iz dobrih razloga pokazuju veće interesovanje. Broj posetilaca u našim STOP SHOP-ovima se brzo vratio na nivo pre krize, a naši ritejl formati uključuju niske troškove zakupa i operativne troškove za zakupce. Osim toga, ritejl parkovi omogućavaju posetiocima da uđu u prodavnice direktno sa parkinga, pa je tako manja šansa da se prave velike gužve. Sve ovo čini ritejl parkove atraktivnijim u poređenju sa drugim mogućnostima za investiranje u ovom području.

  Kada je reč o našim investicijama u Srbiji, IMMOFINANZ je ostao otvoren za nove mogućnosti, tako da smo nastavili širenje našeg brenda ritejl parkova na ovom tržištu i izvršili akviziciju četiri nove nekretnine u Leskovcu, Šapcu, Somboru i Zaječaru. Srpski STOP SHOP portfolio sada uključuje 14 ritejl parkova.

  • Kakvo je vaše profesionalno mišljenje o budućnosti ritejl parkova – kako će se ovaj sektor razvijati?

  Videli smo da su ritejl parkovi dokazali da su otporni na krizu i verujemo da ovaj format ima svetlu budućnost. Jedan od trendova je porast e-trgovine i promena ponašanja potrošača. Zbog toga smo započeli pilot projekat za uspostavljanje kanala za digitalnu komunikaciju sa kupcima – aplikaciju  „STOP SHOP Wallet“, koja kupcima omogućava direktan pristup informacijama o promocijama njihovih omiljenih brendova. Potrošači su prešli online i tamo se moramo naći sa njima.

  Pitanja održivosti i porekla proizvoda takođe će igrati ulogu jer potrošači daju veću vrednost regionalnom poreklu.

  Grüll zaključuje da postoji jedan konstantan aspekt koji će ostati trend u ponašanju potrošača – potreba za otkrivanjem proizvoda i ljudskom interakcijom koja se dešava samo kada ljudi lično idu u kupovinu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE