Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rio Tinto se oglasio povodom „POCRVENELOG“ jezera kod Loznice

  Kompanija Rio Sava Eksplorejšn (RSE), srpska kćerka kompanija Rio Tinto Grupe, odbacila je nedavne tvrdnje medija koje su uzburkale javnost.

  Ona je, naime, demantovala da je početak njenih iskopavanja razlog za obojenost crvenom bojom bare, odnosno jezera u mestu Gornje Nedeljice.

  „Ovim putem obaveštavamo javnost da se bara (jezero) nalazi na privatnoj parceli na koju kompanija ne polaže prava, niti vrši nikakva ispitivanja. RSE poziva vlasnika parcele na kojoj se nalazi pomenuta bara (jezero) da bez odlaganja o ovoj pojavi obavesti nadležne inspekcijske organe, kako bi se utvrdio sastav i poreklo izlivene crvene vode“, ističe se u saopštenju.

  RSE napominje da je takođe veoma zainteresovana da od nadležnih i stručnih organa sazna uzrok ove neobične pojave.

  „U periodu od 2007. do 2018. u radijusu od oko 200 metara postojalo je 15 istražnih bušotina koje su služile za utvrđivanje položaja rudnog tela u ležištu Jadar. Nijedna od tih 15 bušotina nije izvedena kao hidrogeološka, bušotine su zacementirane od dna do površine terena, i u njima i oko njih nema i ne može biti nikakve podzemne vode koja bilo gde cirkuliše. Imajući u vidu ove činjenice, apsolutno je nemoguće da su ove bušotine uzrok nakupljanja vode, ni njene obojenosti crvenom bojom„, naglašava se u saopštenju.

  RSE ukazuje da se Projekat Jadar nalazi u fazi studije izvodljivosti, i tek nakon ishodovanja svih dozvola može da počne sa izgradnjom rudnika i svih pratećih kapaciteta.

  „Dakle, ne može biti reči da je Rio Tinto ‘počeo sa iskopavanjem’, jer nas od tog trenutka deli minimum pet godina“, napominje se u saopštenju.

  Izvor: BIZLife

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  • Dejan

   Ispitajte crvenu supstancu u toj bari sta je pa cete znati da je najverovatnije neki lokalni nomad obojio slucajno ili namerno ne bi li dospeo malo u javnost i u novine.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE