Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rezultate analiza treba pametno iskoristiti

  Piše: Aleksandra Bauer, generalni direktor SP Laboratorije, članice „Victoria Group“

  Laboratorija može da pomogne proizvođaču da prepozna kvalitet svog proizvoda i unapredi ga

  Živimo u vremenu otvorene i intenzivne tržišne konkurencije koja neminovno utiče, između ostalog, i na pooštravanje propisanih parametara kvaliteta i bezbednosti hrane. Svedoci smo usložnjavanja zahteva tržišta i krajnjih potrošača, kao i permanentnih promena zakonske regulative s jedne strane, dok s druge strane postoji potreba proizvođača za optimizacijom proizvodnje i smanjenjem troškova.

  Zaštita potrošača je opravdano na sve višem nivou, tako da informacije koje proizvođač treba da obezbedi i pruži preko deklaracije prehrambenog proizvoda moraju biti sveobuhvatne i vrlo detaljne – od sastava proizvoda, nutritivnih parametara, do jasno izražene informacije o alergenima koji su prisutni u proizvodu.

  Proizvođači nose svu odgovornost za proizvod koji plasiraju na tržište. Ali takođe, kad je u pitanju njegov kvalitet i bezbednost, oni imaju mogućnost da izaberu pouzdanog partnera: laboratoriju koja svojom ekspertizom i širokim spektrom analiza može da im pomogne u prepoznavanju kvaliteta proizvoda, sagledavanju mesta na tržištu, kao i mogućim  unapređenjima i pravcima razvoja koji bi doveli do bolje tržišne pozicije.

  Kvalitet je definitivno tržišni atribut 21. veka. Kompanije koje su prepoznale značaj kvaliteta, dobro su pozicionirane na domaćem tržištu i sa uspehom izvoze svoje proizvode. U poslovnom sistemu „Victoria Group“, prvenstveno u kompanijama „Sojaprotein“ i „Victoriaoil“, za kontrolu kvaliteta zaduženi su timovi Sektora kvaliteta kojima podršku pruža SP Laboratorija. Na taj način SP Laboratorija svakako ima značajnu ulogu u pozicioniranju prehrambenih proizvoda iz asortimana kompanije, prepoznatljivih po stabilnom i visokom kvalitetu. Zahvaljujući tome, Victoria Group svoje proizvode od soje i suncokreta izvozi u preko 50 zemalja i već godinama je među najvećim izvoznicima u Srbiji.

  SP Laboratorija je jedna od prvih akreditovanih laboratorija u našoj zemlji, a svojim dugogodišnjim radom uspela je da se pozicionira na zahtevnom tržištu Evropske unije kao ravnopravna, međunarodno priznata laboratorija. Pokriva najširi spektar analiza hrane (uključujući i hranu za životinje) od ispitivanja rezidua pesticida, metala, mikotoksina, mikrobioloških parametara preko najspecifičnijih parametara kvaliteta kao što su aminokiselinski sastav, zasićene i trans masne kiseline, dijetetska vlakna, do ispitivanja prisustva alergena i genetičke modifikovanosti. Zahvaljujući praćenju svetskih trendova, permanentnoj edukaciji zaposlenih i korišćenju najsavremenije opreme, korisnici usluga SP Laboratorije dobijaju pouzdane rezultate ispitivanja, informacije o usaglašenosti njihovih proizvoda sa domaćom, evropskom ili ruskom regulativom, kao i informacije o izmenama EU regulative i pravcima razvoja kvaliteta.

  Ali nije samo regulativa Evropske unije sve zahtevnija. I druga svetska tržišta svakodnevno podižu standarde kvaliteta, a SP Laboratorija uspešno prati promene i na ovim tržištima kako bi mogla da odgovori na sve zahteve svojih korisnika.

  Izvor: BIZLife magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE