Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Struja, EPS

  Makedonci dobili konkretna uputstva za ŠTEDNJU STRUJE: Da li i nas ovo čeka?

  Neizvesno je da li će Srbija imati dovoljno električne energije da pokrije svoje potrebe, a ostaje i otvoreno pitanje da li će biti i restrikcija struje u toku zime.

  I dok kod nas političari i nadležne institucije daju oprečne komentare za medije Severna Makedonija je donela konkretna uputstva za svoje građane, na koji način da štede struju.

  Set uputstava državnim i javnim institucijama u Severnoj Makedoniji i preporuka građanima i privredi za štednju struje počeo je danas da važi i primenjivaće se do do 31. marta naredne godine.

  Kako je, nakon usvajanja tog seta uputstava i preporuka polovinom avgusta rekao ministar ekonomije Severne Makedonije Krešnik Bekteši „cilj je da se postigne smanjenje potrošnje energije za 15 odsto poređeno sa istim mesecom prethodne godine“.

  Skoplje, Severna Makedonija, restrikcija struje (Pixabay)

  Skoplje, Severna Makedonija (Pixabay)

  On je tada rekao da su tim paketom nazvanim „Ušteda struje za bezbednu zimu“ za domaćinstva i preduzeća date samo preporuke kojih treba da se pridržavaju kako bi uštedeli električnu energiju, dok su za ustanove predviđene posebne obaveze i kazne ako ne bude ispunjen plan.

  Prema rečima Bektešija, preporuke, uputstva i dužnosti dele se u nekoliko kategorija, pre svega, u zavisnosti od toga da li su u pitanju domaćinstva, preduzeća ili prostorije javnih objekata u državnoj svojini (ministarstva, agencije, organi državne uprave, državna preduzeća, opštine i grad Skoplje).

  Na „udaru“ bojleri, mašine za veš, računari…

  Među brojnim preporukama, izmedju ostalog je i ona da gradjani vodu u bojleru greju samo kada im je to potrebno i po mogućnosti u vreme niske tarife, tokom noći.

  Preporučeno je i da mašine za veš i suđe koriste samo kad su puni tokom jeftinije tarife, kao i da se isključuju sijalice u prostorijama kada u njima ne borave duže vreme, kao i da se kompjuter ugasi posle rada i da isključuju punjači za mobilne.

  Klima uređaj Pixabay

  Klima uređaj, restrikcija struje (Pixabay)

  Građanima i kompanijama je preporučeno, a javne i državne institucije su obavezane da u sezoni hlađenja temperatura klima uređaja ne treba da bude niža od 27 stepeni, a u grejnoj sezoni ne viša od 20 stepeni.

  Državnim i javnim institucijama je naloženo da ne koriste osvetljenje u unutrašnjim prostorijama i kancelarijama u javnim zgradama u periodu kada ima dovoljno dnevne svetlosti. Jedna od obaveza je i da se od 1. septembra isključi dekorativna rasveta na fasadama svih javnih objekata i spomenika kulture, a data su i brojna uputstva kako da se poboljša izolacija objekata.

  Opštine i Grad Skoplje treba da naprave raspored, tako da se na pola ulica i bulevara gasi javna rasveta, naizmenično, na jedan dan, a Javnom preduzeću Putevi da odmah počne sa smanjenjem osvetljenja na državnim putevima do minimalnog bezbednog obima.

  U CG nema poskupljenja, građani da štede struju

  Cene struje do kraja ove godine, potvrđuju iz EPCG, neće rasti, a neće biti ni restrikcija. Za tri meseca Crna Gora uvezla je struje u vrednosti od gotovo 106 miliona evra.

  I dok je Severna Makedonija proglasila energetsku krizu uz mere štednje, koje na snagu stupaju danas, susedna Srbija planira mere, pišu crnogorski mediji.

  U Crnoj Gori Nacionalno koordinaciono telo koje bi se bavilo energetskom krizom, koje je formirano krajem jula, još nije uspelo da se sastane. Iz Ministarstva kapitalnih investicija objašnjeno je da prate situaciju i da će se to telo okupiti.

  Od danas SKUPLJA struja za domaćinstva

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE