Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rekordan rast industrije

  Međugodišnji porast industrijske proizvodnje u prva dva meseca 2018. je 6,9 odsto, rečeno je na promociji aprilskog broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi – MAT.

  Analitičari MAT tvrde da je ukupna industrijska proizvodnja u Srbiji na kraju 2017. dostigla najviši nivo rasta u proteklih 25 godina, kao i prerađivačka industrija.

  U febuaru, ukupna industrijska proizvodnja u Srbiji je bila za 3,3 odsto veća nego u istom mesecu prošle godine, nalaz je MAT u kom se navodi da je u prva dva meseca ove godine povećana proizvodnja svih kategorija, osim kapitalnih proizvoda.

  Izuzetno visok međugodišnji rast imale su proizvodnja široke potrošnje (17,1%) i intermedijarnih proizvoda osim energije (17,6%).

  Kako je ukazao ekonomista Ivan Nikolić dinamika industrijske proizvodnje je zadovoljavajuća, pošto je u leto 2014. započela rast i krajem 2017. premašila i dva maksimuma za 25 godina.

  Tako brz rast industrije ne možemo naći ni u najboljoj deceniji pred raspad SFRJ, naveo je Nikolić, ali dodajući da je i ovaj rekord i dalje niži za 44,2 odsto od prosečne industrijske proizvodnje 1990. godine.

  Tako ćemo za izlazak iz tranzicionog perioda morati da čekamo 2026. navedeno je u MAT.

  Kako je navedeno, proizvodnja od osnovnih metala raste zahvaljujući železari u Smederevu, dok autoindustrija, pretežno Fijat, i u januaru i u februaru ostvaruje međugodišnji pad proizvodnje za 14, odnosno 15 odsto.

  Spoljnotrgovinska razmena beleži brži rast uvoza od izvoza i povećanje deficita, koji je za trećinu veći nego u februaru 2017. Posle izuzetnog januarskog rasta od 21,6 odsto, u februaru su stope znatno niže, izvoz je porastao 6,7 odsto, a uvoz 12,5 odsto, naveo je koordinator MAT Stojan Stamenković.

  Inflacija nije promenjena i međugodišnja je u februaru na donjoj granici cilja za 2017. i 2018. odnosno tri odsto. Od osnovnih kategorija potrošačke korpe, samo usluge nisu menjale cene u februaru 2018. Prehrambeni proizvodi su poskupeli za 0,7 odsto, najviše zbog voća i povrća.

  Lične procene političara oko rasta BDP

  Ekonomisti su komentarisali najavu premijerke Ane Brnabić da je rast BDP Srbije u prvom kvartalu 3,9 odsto, iako podaci još nisu urađeni.

  Stamenković je naveo da su to lične procene političara, pošto se još ne zna kakvi će biti pokazatelji zaključno sa martom.

  Miladin Kovačević je dodao da premijerka to nije rekla slučajno, pošto je određenim ekonomskim metodama moguće na osnovu dva meseca, proceniti rast za kvartal.

  Srbija će osetiti trgovinski rat Kine i SAD

  Srpska privreda će osetiti posledice trgovinskog sukoba i uvođenja uvoznih carina u dvema najvećim svetskim ekonomijama, SAD i Kini.

  „Privreda Srbije se nalazi u usponu, a koliko je to održivo na duži rok zavisiće i od protekcionizma koji jača“, kazao je Kovačević.

  Dodao je da ne očekuje da će uvođenje barijera u trgovini između Kine i SAD eskalirati u trgovinski rat kao 1930. godine, ali da se sve češće poseže za njima.

  Izvor: Danas, N1, Agencije

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE