Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  REKLI SU O poništenju doktorata Siniše Malog

  Odbor za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta juče je jednoglasno utvrdio da je bilo neakademskog Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije, čime je preinačena Odluka Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka.

  Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović potvrdila je da to znači da će doktorat biti poništen.

  Ivanka Popović je navela da je Odbor za profesionalnu etiku dao nalog da se postupi po odgovarajućem pravilniku, “gde se zapravo može reći da je došlo do plagiranja, odnosno do preuzimanja tuđe intelektualne svojine bez odgovarajućeg navođenja”.

  Ova odluka izazvala je brojne reakcije, a mi vam izdvajamo najzanimljivije.

  Sociolog Ratko Božović izjavio je da je dobro što je Odbor za profesionalnu etiku uputio predlog Senatu Univerziteta da postupi po pravilniku za poništenje doktorata ministra finansija Siniše Malog, da je time jedna stvar završena, ali da ne veruje da će biti posledica po političku karijeru Malog.

  Ne verujem da će biti posledica. On je već rekao da može da napravi nov doktorat, a da ovaj pocepa. Time ga je već imaginarno pocepao….Jedna krajnje traumatična situacija se konačno završila, i to je dobro i za Malog….Moramo uzeti u obzir da se i Mali muči. Dobro je da se stavi tačka na to. Da se završilo drugačije to ne bilo završeno i ne bi bilo dobro.“

  Profesorka BU u penziji Srbijanka Turajlić kaže da je za nju odluka o doktoratu Siniše Malog očekivana i jedina moguća, a da bi sve drugo bi bilo stavljanje ključa u bravu BU.

  Ovo je velika pobeda BU i nadasve mudre politike rektorke koja je  to uspela da vrati u akademske vode…Plašim se da se nakon svega ništa neće desiti kad je u pitanju Siniša Mali, što je predsednik demonstrirao hiljadu puta. Od „ne dam Gašića“ i „ne dam Lončara“, kad je pao helikopter, pa niko nije odgovarao zašto je leteo na Surčin. Do ne dam Stefanovića oko lažnog doktorata, to je jedna od najgorih izjava, sa stanovišta obrazovanja, koju sam čula, kad je rekao da je to najgluplja stvar da je to plagijat“.

  https://www.bizlife.rs/aktuelno/vesti-dana/bu-preinacio-odluku-fon-a-da-li-se-ponistava-doktorat-malog/

  Profesor Raša Karapandža napisao je, u autorskom tekstu za Peščanik, da su akademski standardi i autonomija univerziteta odneli pobedu nad političkim uticajem, kao i da je ceo proces utvrđivanja plagijata ministra finansija Siniše Malog, koji je trajao više od pet godina, suštinski unapredio Univerzitet u Beogradu.

  Sudbina naše najstarije, najveće i najbolje visokoobrazovne ustanove treba da ostane u rukama njenih profesora i studenata, a van domašaja politike, poručio je Karapandža. Srbija je zemlja u kojoj sada stasavaju čitave generacije mladih i talentovanih ljudi. Da bi taj talenat ostvario svoj puni potencijal, akademska čestitost i nezavisnost univerziteta moraju biti sačuvani.

  Bivša rektorka Univerziteta u Beogradu Marija Bogdanović, akademik Dušan Teodorović i studentkinja iz pokreta „1 od 5 miliona“ Mila Jovanović, ocenili su u emisiji „360 stepeni“ da je to što je Etički odbor Univerziteta u Beogradu utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije, samo eufemizam za to da je ministar počinio prevaru i krađu.

  Ocenili su, međutim, da uprkos pokretanju inicijative da se Malom poništi doktorat, ne očekuju da on podnese ostavku ili bude smenjen.

  Moramo da kažemo da je ministar finansija koji je kod nas (na Univerzitetu) samo student u pokušaju da postane doktor, intelektualni lopov. To nije uvreda. Kada odete u banku i ukradete novac, onda ste lopov, isto tako je i kada odete u bibiloteku i ukradete nečije znanje, kazao je Teodorović.

  https://www.bizlife.rs/aktuelno/vesti-dana/rektorka-potvrdila-tako-je-doktorat-malog-ce-biti-ponisten/

  Izvor: N1, Danas, Bizlife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • Milija

   Prestanite da navijate za žute!

  • Lazar Pisarevic

   svako neka snosi svoju odgovornost za nezakonito postupanje. Ali da li je to jedinini plagijat u ovoj drzavi. Koliko je diploma fakulteta kupljeno posebno u cash &carry universitetima. Koliko je doktorata bilo primenjljivo u praksi neka mi objasne mentori svojih doktoranata.

  • Mučenik

   "DOKTORAT" MALOG DA ILI NE? Predsednik je paušalno i politički preopterećen i izjavio je da je odluka, o poništenju doktorata ministra Malog, u pitanju politička odluka bez presedana. On komentariše da je akademska čestitost od izuzetnog značaja za Srbiju, upliće se naučno da ga proanalizira. Ovim on je zaboravio da nije kompetentan da analizira doktorate, a pogotovu da ga neosnovano brani i pored toga što ga nije ni pročitao. On u politici je gazda Srbije, vlast, ministar svih ministarstava, policija, sudstvo, neimar i šta još ne? Neumesno je da Malog, iako nije doktor, veliča u odnosu na prof. dr Dejana Šoškića. Čime se zamerio Šoškić, bio dobar guverner i pošteno odradio svoj posao. Njemu je kriva čestita akademska javnost Srbije što traži čestitost iu radu i nauci, a ne krađe tuđeg znanja dela. Ako hoće da njemu i Malom bude lakše, neka iznađe nekog ko je fiktivno pisao sporni doktorat i on je zabrljao, a ne pomenuti nezvani doktor. Ljudski je, šalu na strani, da se vratimo poštenju i čestitosti i tako doktorati Šapića, Stefanovića, Tabakovićke, Arsenijevića, Tončeva i da ne nabrajam stave pod lupom ocene autorstva. To se odnosi i na sumnjive, kupljene i potkupljene diplome Nikolića, Grbića, Đorđevića, Gašića.

  • Baba Branka

   Aman ljudi, čemu pitanja jeste li ili nije doktorat prepisan? Ja nisam "potkovana" da određujem pravovaljanost doktorata ali, ON PIŠE O GAJENJU PAMUKA U SRBIJI? Stvar je kristalno čista. Njega je prevario onaj ko je doktorat stvarno pisao. Da je Mali stvarno pisao doktorat verujem da bi isti bio pravovaljan. Ali ga nije sam pisao a ne može da kaže da je prevaren. Neko plaćen nije dobro odradio posao. To mu je za nauk. Tako da Mali je u pravu kad kaže da nije prepisivao. Nije on ali jeste neko drugi "njegov" doktorat. Naravoučenije: u se i u svoje kljuse. Hće mangupi da podvale

   • boce

    Meni bi bilo mnogo jasnije da je komisija rekla : doktorat Sinise Malog ima 150 strana od kojih je 35 ptepisao a nije naveo izvor. Ovako svako moze da zamislja prema politickoj pripadnosti, sta mi je milo.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE