Referentna kamata ostaje tri odsto

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Referentna kamata ostaje tri odsto

  Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na sednici, da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od tri procenta.

  Izvršni odbor je prilikom donošenja te odluke imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike, saopšteno je iz NBS.

  Centralna banka navodi da su inflatorni pritisci ostali niski i u uslovima snažnog privrednog rasta. Inflacija je nastavila da se kreće u granicama cilja i u septembru je iznosila 2,1 procenat, a prema novembarskoj centralnoj projekciji, ostaće niska i stabilna u targetiranom rasponu od tri odsto plus, minus 1,5 procentnih poena međugodišnje do kraja perioda projekcije, odnosno u naredne dve godine.

  Iz NBS poručuju da će u srednjem roku kretanje inflacije biti pre svega opredeljeno postepenim rastom agregatne tražnje.

  „Održavanje postignute cenovne stabilnosti u narednom periodu očekuju i finansijski sektor i privreda, o čemu svedoče njihova inflaciona očekivanja usidrena oko cilja od tri posto i za godinu, i za dve godine unapred”, dodaje se u saopštenju.

  Prema oceni Izvršnog odbora, efekti prethodnog ublažavanja monetarne politike doprinose ubrzanju privrednog rasta, koji je u dosadašnjem toku godine rastao po najvišoj stopi u poslednjih deset godina i iznosio 4,5 procenata međugodišnje.

  Napominju da visok doprinos privrednom rastu potiče od investicija, koje će i u narednom periodu omogućiti nastavak rasta izvoza prerađivačke industrije.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  Piše: T. K.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE