Recikleri zatvaraju pogone, jer im država ne plaća?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Recikleri zatvaraju pogone, jer im država ne plaća?

  Udruženje reciklera Srbije odlučilo je da od januara zaustavi pogone i prestane da prerađuje otpad, ukoliko Vlada Srbije ne obezbedi sredstva za plaćanje prerađenog otpada u ovoj godini.

  Ministarstvo zaštite životne sredine već tri godine u Zeleni fond izdvaja manje novca za tretman opasnog otpada nego što se u toku godine preradi, saopšteno je iz Udruženja reciklera.

  Ukoliko Vlada Srbije ni u 2019. godini ne obezbedi sredstva za plaćanje prerađenog otpada iz 2018. godine, operateri će biti prinuđeni da zatvore svoja postrojenja i otpuste više hiljada radnika koji rade u celom sistemu upravljanja otpadom, saopštilo je Udruženje reciklera Srbije.

  Ističu da ako se to dogodi, godišnje će se u Srbiji taložiti 70 hiljada tona otpada koji neće imati ko da sakuplja i tretira na zakonom propisan način. Na hitnoj sednici održanoj u utorak, 20. novembra, Udruženje reciklera Srbije je donelo odluku da od januara 2019. godine zaustavi pogone i prestane da prerađuje otpad.

  “Banke jednostavno ne žele da plaćaju preradu opasnog otpada umesto države i mi smo prinuđeni da zatvorimo fabrike i otpustimo radnike. Više od 1.000 preduzeća čini sistem upravljanja posebnim tokovima otpada i urušavanje sistema predstavlja opasnost po zdravlje nacije. To se ne može nadoknaditi kasnijim delovanjem, šteta će biti nesaglediva. Nemamo više ni vremena, ni novca za plate radnicima. Nemamo novca da platimo gorivo za kamione kojima se sakuplja otpad, a kamoli za preradu otpada. Pozivamo Ministra Trivana da odmah reaguje”, kažu u Udruženju reciklera Srbije.

  Dodaju da su zagađivači u 2018. godini uplatili eko takse u iznosu od deset milijardi dinara i da je katastrofalna odluka da se tim novcem ne plati tretman, jer će nam se ekološke katastrofe od prošle godine ponoviti i biće još veće.

  Izvor: Danas

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE