Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Svet će manje raditi zbog rata i inflacije

  Međunarodna organizacija rada (ILO) objavila je svoj zvanični izveštaj o situaciji na tržištu rada.

  Naime, zapošljavanje širom sveta znatno će usporiti u 2023. godini zbog ekonomskih posledica rata u Ukrajini, visoke inflacije i strože monetarne politike.

  Izveštaj pokriva obim i posledice poremećaja na tržištu rada uzrokovanih preklapanjem ekonomskih i geopolitičkih kriza i analizira globalne obrasce, regionalne razlike i ishode među grupama radnika.

  Posebna pažnja je posvećena uticaju različitih kriza na produktivnost, kvalitet posla i mogućnosti zapošljavanja i kako ovi trendovi rizikuju da potkopaju socijalnu pravdu širom sveta.

  Radnici, gradilište, građevina (Unsplash)

  U 2023. ILO očekuje rast zaposlenosti od jedan odsto, snizivši dosadašnju procenu za pola procentna boda. Broj nezaposlenih trebalo bi u novoj godini da poraste za tri miliona, na 208 miliona, a inflacija će nagristi realne plate, navodi se u izveštaju ILO o globalnim trendovima.

  „Zbog sporijeg rasta broja zaposlenih u svetu ne očekujemo nadoknadu gubitaka iz kovid krize prije 2025. godine“, rekao je Richard Samans, direktor istraživačkog sektora pri ILO i koordinator izveštaja.

  Situacija bi mogla još više da se pogorša ako globalna ekonomija uspori, napominju iz ILO.

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE